Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Večer domaće beside i dalmatinske pisme

Autor: Velimir Brkić

12.07.2013. 22:00
Večer domaće beside i dalmatinske pisme


Ovo je samo nastavak projekta Pašman u srcu u ovoj turističkoj sezoni, osmišljenog s ciljem promicanja i očuvanja kulturne baštine te unaprjeđenja ruralnog razvitka otoka Pašmana, kazala je Adriana Benčić, tajnica udruge, voditeljica projekta i programa na Kolešću


Udruga za očuvanje kulturne baštine otoka Pašmana Volat u okviru projekta Pašman u srcu pod nazivom Beside i užance kroz naši volti, u povodu Dana općine Tkon i blagdana sv. Benedikta u Tkonu na Kolešću (Koledišće) upriličila je Večer domaće beside i dalmatinske pisme.
– Uz projekciju dokumentarnog filma o zaboravljenim otočnim rukotvorstvima; izradi opanaka, tkanju tapeta i pletenju suknjica, nastupili su domaći pučki recitatori Vinka Titulić iz Tkona i Željko Sutlović iz Ždrelca, kazao je Tiho Benčić, predsjednik Udruge Volat.
U središtu Tkona, na Kolešću, gdje se nalazi mjesni bunar i veliki plac s gusternom, mjestom gdje je skupljana kišnica i opskrbljivala mjesto pitkom vodom, u glazbenom dijelu programa posjetitelje je oduševila izvedebom dalmatinske pisme muška klapa Školji sastavljena od pjevača s otoka Pašmana i Ugljana te ženska klapa Zikva, iz Pašmana ovogodišnji debitanti na 47. festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.
– Ovo je samo nastavak projekta Pašman u srcu u ovoj turističkoj sezoni, osmišljenog s ciljem promicanja i očuvanja kulturne baštine te unaprjeđenja ruralnog razvitka otoka Pašmana, kazala je Adriana Benčić, tajnica udruge, voditeljica projekta i programa na Kolešću.
– Ovom prigodom pozivam sve otočane koji se, također žele prijaviti na Prvi pašmanski festival amaterskih videozapisa koji će se održati od 22. do 24. srpnja ove godine u Tkonu da nam se pridruže, pozvala je Adriana.
Pod blagoslovom Udruge Volat i Turističke zajednice nakon službenog dijela programa nastavljena je pučka fešta, gosti i domaći su se družili uz maneštrun koji su pripremali članovi športskog ribolovnog društva Kunjka iz Tkona.