Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Gdje zapnu kolica, pomognu sugrađani

12.07.2016. 22:00
Gdje zapnu kolica, pomognu sugrađani


Iako neke važne institucije u gradu Zadru, kao što su Gradska uprava, HZZO i Županijski sud, nemaju pristup za invalidne osobe, u Udruzi tjelesnih invalida Zadarske županije zadovoljni su trenutačnom situacijom, a posebice suradnjom s Gradom i Županijom. Potvrdio nam je to predsjednik udruge Jozo Kasipović.
– Konkretno, naši članovi često odlaze u HZZO zbog dokumenata i slično, i mogu reći da smo ipak zadovoljni. Budući da nemaju riješen pristup, izlaze nam u susret – siđu u prizemlje i obave posao. Jednako je i u Gradskoj upravi gdje imaju pomičnu rampu za ulaz u zgradu, dok je u prizemlju suda ugrađena rampa za savladavanje stepenica, pojašnjava Kasipović dodajući kako članovi njegove udruge svake godine lociraju mjesta na kojima postoje barijere ili je onemogućen pristup te o tome dopisima obavještavaju nadležne.
– U centru grada je često problem to što se ne može i ne smije mijenjati izgled, već se moraju tražiti dozvole konzervatora i slično, ali se to onda rješava pomičnim rampama. U većini slučajeva do sada smo uspjeli i mogu reći da je oko 90 posto lociranih problema riješeno. U posljednjem posjetu pravobraniteljica s kojom smo imali jako dobru suradnju i komunikaciju, kazala je kako su Zadar i Koprivnica među najboljim sredinama za život invalidnih osoba, a iz tog razloga mnogi kupuju stanove i dolaze živjeti u naš grad, ističe Kasipović te dodaje kako su trenutno dvije gradske plaže – Kolovare i Uskok, prilagođene invalidnim osobama, a kao primjer dobre prakse istaknuo je i suradnju sa školama, posebno Gimnazijom Vladimira Nazora.
– Nedavno je donesen zakon da sve nove građevine moraju imati pristup invalidima. Ako se to bude poštovalo bit će super, zaključuje predsjednik zadarske udruge invalida u kojoj imaju članove od tri pa do 90 godina, distrofičare te oboljele od cerebralne paralize i multiple skleroze.