Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Šumarski fakultet ispitat će zdravlje platana

12.07.2016. 22:00
Šumarski fakultet ispitat će zdravlje platana


Najava kako je Grad Zadar spreman ukloniti platane u Ulici  Ruđera Boškovića, “naseljene” štekatima u prolazu od Kovačke ulice  prema Osnovnoj školi Petra Preradovića, dočekana je u dijelu javnosti  “na nož”, kao još jedno pogodovanje vlasnicima poslovnih prostora  nauštrb javnih potreba, pa i sigurnosti pješaka. Inicijativa da se štekati  maknu s nogostupa doživjela je svoj obrat najavom da će se prije micati  platane nego ugostiteljski stolovi, pa je reagiralo nekoliko političkih stranaka i civilnih udruga. Kao dokaz nebrige gradske vlasti za zelenilo Akciji  mladih poslužilo je i pilanje stabla s druge strane ulice, ispred DHM-a,  što je županijska vijećnica Marjana Botić ocijenila “nedopustivim hirom  usmjerenim na povećanje (mizerne) zarade od turista, jer se sječom stabla otvorilo mjesto za jedan jedini stol na terasi”.
Grad Zadar priopćio je kako neće ukloniti platane ne bude li postojao  opravdani razlog, a taj je njihovo loše zdravstveno stanje. Stručno  mišljenje zatražit će se od Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,  odgovorili su iz Grada Zadra nakon upita o budućnosti ovih stabala. Zadarska organizacija Održivog razvoja Hrvatske izrazila je zadovoljstvo odlukom da se zatraži analiza zdravstvenog stanja platana, ali i izrazilo bojazan kako će Grad posao prepustiti Nasadima, što se nije pokazalo točnim.
Iz ove gradske tvrtke demantirali su i tvrdnju kako je stablo u Ulici  Ruđera Boškovića posječeno bez opravdanog razloga, odnosno radi pogodovanja poduzetnicima.
– Jedno stablo crnike je posječeno jer je imalo velika oštećenja debla,  pukotine u kori i vidljiv napad gljive. Budući da se nalazilo uz vrlo prometnu cestu, predstavljalo je opasnost za građane, kaže direktor Nasada  Lenko Ugrinić, koji nam je dostavio i fotografije prepilanog stabla, iz kojih su vidljiva navedena oštećenja.
– Sigurno nećemo srušiti zdravo stablo, jer Nasadi brinu i skrbe o zelenilu i posade preko 400 stabala godišnje, i to najviše crnike, pinije, kostele i bagrema. Podržavamo sve akcije škola, udruga i pojedinaca koje žele  posaditi stablo, ističe Ugrinić.