Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

600 metara raja za quadove i buggyje

12.08.2010. 22:00
600 metara raja za quadove i buggyje


Kad se uđe u park prvo u oči upada 400 metara asfaltirane vijugave staze, okružene pregradama od automobilskih guma, isprepletene travnatim otocima. Kako kaže Nenad Bukva, radi se o najvećoj karting stazi od Zagreba do Dubrovnika, prvoj i jedinoj pravoj u Zadarskoj županiji. Po stazi se “piči” s malim go kart vozilom. Brzina te vuče sve više, pa daš gas do daske, maksimalno 60 km/h.
Negdje na pola puta između Poljica i Vrsi skriva se zabavni park obitelji Bukva. Karting, paintball, streličarstvo, jahanje, motocross i quad avantura, sve je to moguće na površini koju je osmislio Nenad Bukva.
Kad se uđe u park prvo u oči upada 400 metara asfaltirane vijugave staze, okružene pregradama od automobilskih guma, isprepletene travnatim otocima. Kako kaže Nenad, radi se o najvećoj karting stazi od Zagreba do Dubrovnika, prvoj i jedinoj pravoj u Zadarskoj županiji. Usput rečeno, karting u svijetu postoji od kraja pedesetih godina prošlog stoljeća.
U zabavnom parku je još i 600 metara prašnjave staze sa skakaonama za quadove i buggyje, na kojoj se mogu “iživljavati” i motociklisti. U okviru parka se nalazi i ranč Žumerača s tri prekrasna dobro ujahana konja Highlander, Sabra i Kistna. Njih mogu jahati i početnici i rekreativci i profesionalci, a na usluzi im je i instruktorica jahanja Svjetlana.
Na izlet u quadovima
– U ponudi je i quad avantura, to jest organizirani izlet s quadovima po standardnoj ruti od oko 20 kilometara. Vrlo malo se sudjeluje u prometu na cestama, uglavnom se vozi kroz divljinu. Obilazi se vrški poluotok, uvala Jasenovo. Izlet traje oko 3 sata, košta 300 kuna, a obično se treba naručiti dan prije ili osobno ili na brojeve mobitela 098 919 7254 i 099 871 0887. Ovaj izlet je posebno zanimljiv turistima. Njima je to i adrenalinska zabava, ali i razgledavanje. Recimo, Slovaci su toliko bili oduševljeni što vide ovce da su se slikali s njima, priča Nenad.
Uz sve to, dok čekaju red na svoju zabavnicu u parku, gosti imaju priliku besplatno se okušati u streličarstvu. Često se događa da dođu u park radi kartinga ili quadova pa na kraju isprobaju sve. Štoviše, kako priča Nenadova supruga Sanja, dođu obitelji, kao zbog djece pa na kraju ispadne da se još više zaigraju roditelji.
Mi smo došli najviše zbog kartinga, s obzirom da je to nešto novo u našoj županiji. Po stazi se “piči” malim go kart vozilom. Brzina te vuče sve više, pa daš gas do daske. Maksimalno ide 60 kilometara na sat. Poželjno je da se malo kontroliraš u zavojima, a ako i ne, najgore što se može dogoditi je da sletiš u automobilske gume sa strane.
Kako se s quadovima i kartingom unutar parka ne sudjeluje u prometu, nije potrebna vozačka dozvola, niti registracijske oznake pa se mogu voziti i djeca. Za karting je dobna granica oko 7 godina jer djeca mlađa od toga ne mogu doseći papučice. U voznom parku ima i dječjih quadova pa tu i nema neke granice. Glavno da je zaštitna kaciga na glavi i zabava može početi. Iako se čini da je ovo više zabava za dječake, Nenad kaže da djevojčice to vole podjednako.
Obiteljski san
U obitelji Bukva nema ženskih i muških zabavnica. Svi mogu sve. Sanja vozi motore i karting, a u parku je i konobar, i recepcioner, i informator, i animator…
Može se reći da je za ovu obitelj sve to više zabava nego posao. Naročito za dvanaestogodišnju Isabellu i sedmogodišnjeg Roka koji se ujutro kupaju u moru, a popodne jedva čekaju doći u zabavni park, svatko od njih zbog svoje ljubavi. Isabella zbog konja, ona je jahačica, a Roko je vozač, može se reći, svega.
S quadom skače po stazi, a s go kartom bi mogao prestići i brojne starije “face”. Koliki je zaljubljenik pokazuje i to što svoju pomno izabranu kacigu ne skida niti kad završi s vožnjom. Za razliku od većine ovdašnjih dječaka, s nogometom se prvi put susreo tek nedavno.
Isabella je mirnija i povučena, a kad je upoznala konje bila je to ljubav na prvi pogled.
– Nismo znali kako će ona reagirati, hoće li se možda bojati konja, ali na kraju se Isabella s njima odlično razumije. Voljeli bismo joj kupiti baš njezinog konja pa da se može i profesionalno baviti s tim, ako bude željela, govori Sanja.
Cijeli projekt zabavnog parka obitelji Bukva rađao se i stvarao polako ali sigurno.
Nenad je radio na brodu, najčešće po Italiji i svaku zarađeni novčić ulagao u svoje motore. Sanja kroz smijeh govori da joj je Nenad i upao u oči jer je bio “faca na motoru”. Dok je tako putovao, vidio je karting i cross staze različitih vrsta i oblika i to poželio prenijeti tu. Prvo su on i Sanja iznajmljivali motore u Vrsima. Sljedeće godine su kupili teren na kojem je današnji zabavni park i napravili prašnjavu stazu za quadove. Prošle godine uveli su i jahanje, a od ove godine tu je i atraktivna staza za karting.
Sljedeći korak je napraviti nekoliko kamenih kućica za iznajmljivanje i restoran, sve u dalmatinskom štihu. Svake godine ono što zarade, ulože u razvoj zabavnog parka i uz velike napore i trud, polaku ostvaruju svoj san.
– Sve će doći na svoje, samo nek je zdravlja, zaključuje Sanja.


Vozni park


U zabavnom parku Vrsi ima ukupno devet vozila koja se i iznajmljuju, ali najčešće se koriste na prostoru zabavnog parka, ili u quad avanturama.
– U funny traktor stane četiri osobe i zgodan je za ekipni đir po quad stazi. Imamo buggya, quad ATV (all teren veichle) zatim utility golf car te dječje quadove, nabraja Nenad.