Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ines, Mate i Mile za povijest

12.08.2010. 22:00
Ines, Mate i Mile za povijest


Boje Zadra i Hrvatske branit će mladi veslači Jadrana: Mile Čakarun i Mate Ledenko, dok će što bolji plasman u troskoku potražiti Ines Ikić, najveća nada Atletskog športskog kluba Zadar
Sutra počinju prve Olimpijske igre mladih. Singapur će od 14. do 26. kolovoza ugostiti najbolje svjetske sportaše u dobi od 14 do 18 godina, a među njima, naći će se i troje Zadrana. Boje Krševanova grada, odnosno Hrvatske, branit će mladi veslači Jadrana: Mile Čakarun i Mate Ledenko, dok će što bolji plasman u troskoku potražiti Ines Ikić, najveća nada Atletskog športskog kluba Zadar. Kao dio peteročlane zadarske delegacije u Singapur su otputovali i njihovi treneri: Danijel Bajlo i Predrag Saratlija.
Na prvim, povijesnim igrama nastupit će 3.600 sportaša koji će se natjecati u 184 discipline i 26 sportova. Sudjeluju ukupno 204 nacionalna olimpijska odbora. Uz sportska natjecanja igre su zamišljene i kao edukacijski i kulturni događaj. Tako će mladi sportaši za vrijeme Igara imati priliku nešto i naučiti. Stanke između natjecanja iskoristit će za nove spoznaje o zdravoj prehrani i načinu života, o opasnostima dopinga, o olimpijskim vrijednostima te o društveno odgovornom ponašanju. Lijepu našu će u Singapuru predstavljati 25 natjecatelja.
Hrvatski dvojac bez kormilara sudjelovanje na OIM izborio je na prošlogodišnjem Svjetskom juniorskom prvenstvu u francuskom Brive-la-Gaillardeu. Mate Ledenko i Mile Čakarun najuvjerljiviji su hrvatski juniorski tandem, a nakon Svjetskog juniorskog prvenstva, ovo će im biti drugo veliko natjecanje ove sezone.
– Ponosni smo na naše veslače i na činjenicu da je nastup Ledenka i Čakaruna nastavak olimpijske tradicije zadarskog veslanja. S pripremama za projekt Singapur započeli smo prije dvije godine, stavili smo naglasak upravo na OIM, što se na kraju i isplatilo. Drago mi je što se mladim sportašima ne nameće imperativ, već je u prvom planu učenje o načelima olimpizma. Međutim, kada krenu natjecanja, nadamo se njihovom što boljem plasmanu – naglasio je Danijel Bajlo.
Ledenko i Čakarun “što bolji plasman” potražit će od 15. do 18. kolovoza kada su na rasporedu veslačka nadmetanja.
Njihova sugrađanka nastup na OIM zaslužila je šestim mjestom na svibanjskim kvalifikacijama održanim u Moskvi. U Singapuru pak, očekuje je kudikamo oštrija konkurencija.
– U troskoku će se ogledati s najboljima, međutim, smatram da Ines po kvaliteti zaslužuje mjesto među prvih 10 te da će to i pokazati – smatra Predrag Saratlija, trener prošlogodišnje Nade godine u izboru Hrvatskog atletskog saveza i druge u izboru Zadarskog lista za najbolju sportašicu Zadarske županije.
Natjecanje u troskoku održat će se 19. kolovoza (četvrtak), odnosno dan poslije kada je planirano finale ove discipline.
– Nadam se osobnom rekordu i plasmanu u finale. Ovo je za mene najveće natjecanje i najveći izazov do sada, no jedva čekam da počnem sa skokovima – optimistična je Ikić.
 


Osobni kartoni


Ines Ikić
Rođena: 3. veljače 1993. u Zadru.
Najvažniji rezultati (ove i prošle godine):
* Dvoransko PH za mlađe juniorke – Zagreb 2009., troskok 1. mj. 11.83.
* Dvoransko PH za juniorke – Zagreb 2009., troskok 2. mj. 12.05.
* PH za mlađe juniorke – Pula 2009., troskok 1. mj. 12.33.
* PH za mlađe juniorke – Pula 2009., skok u dalj 1. mj. 5.67.
* PH za juniorke – Zagreb 2009., troskok 2. mj. 12.21.
* PH za juniorke – Zagreb 2009., skok u dalj 3. mj. 5.32.
* SP za juniorke – Bresannone 2009., troskok 15. mj. 12.49.
* EYOF – Tampere 2009., troskok 4. mj. 12.87.
* PH za seniorke – Varaždin 2009., troskok 3. mj. 12.32.
* Dvoransko PH za mlađe juniorke – Zagreb 2010., troskok 1. mj. 12.01.
* Kvalifikacije za OIM u Singapuru – Moskva 2010., troskok, 6. mj. 12. 65
Mate Ledenko
Rođen: 1. srpnja 1993. u Zadru
Najvažniji rezultati:
* 2007. – Prvak Hrvatske u četvercu na pariće za kadete
* 2009. – Prvak Hrvatske u dvojcu bez kormilara i osmercu za mlađe juniore
* 2010. – Deveto mjesto na SP juniora u dvojcu bez kormilara, nastupio na međunarodnim regatama u Piedilucu u Italiji – šesto mjesto, Beogradu u Srbiji – prvo mjesto, Bled u Sloveniji – četvrto mjesto.
Mile Čakarun
Rođen: 25. svibnja 1993. u Zadru
Najvažniji rezultati:
*2008. – Prvak Hrvatske u četvercu s kormilarom i osmercu za mlađe juniore
*2009. – Prvak Hrvatske u četvercu s kormilarom i osmercu za mlađe juniore
*2010. – Deveto mjesto na Svjetskom prvenstvu juniora u dvojcu bez kormilara, nastupio na međunarodnim regatama u Piedilucu u Italiji – šesto mjesto, Beogradu u Srbiji – prvo mjesto, Bled u Sloveniji – četvrto mjesto.




 


Bogata veslačka tradicija


Na Olimpijskim igrama do sada je nastupilo 18 zadarskih veslača, od kojih je osam iz VK Jadran. Mile Čakarun i Mate Ledenko bit će upisani kao prvi sudionici Olimpijskih igara mladih.


 


Iz Hrvatske 25 sportaša


U 12 sportova Hrvatsku će na OIM u Singapuru predstavljati 25 sportaša (15 muškaraca i 10 žena).
Atletika: Ines Ikić, Romana Tea Kirinić, Ivan Horvat.
Gimnastika: Filip Boroša
Judo: Barbara Matić
Kanu kajak: Matija Buriša
Košarka (3 na 3): Matej Buovac, Tomislav Grubišić, Stipe Krstanović i Marko Ramljak
Plivanje: Ivan Biondić, Ivan Capan, Ivan Levaj, Mabel Sulić
Streljaštvo: Valentina Pereglin, Tanja Perec, Tiziano Šuran
Stolni tenis: Mateja Jeger, Luka Fučec
Taekwondo: Rea Budić
Tenis: Mate Pavić
Triatlon: Sara Vilić
Veslanje: Mate Ledenko, Mile Čakarun, Asja Žero