Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zbog prekršaja i kazni naplaćena 21 tisuća kuna

12.08.2010. 22:00
Zbog prekršaja i kazni naplaćena 21 tisuća kuna


Obavljena je kontrola na 53 plovila, a izdano je osam prekršajnih naloga i devet kazni. Prekršaji su se uglavnom odnosili na glisiranje unutar 300 metara, četiri sidrenja na plaži, jedna brodica je zatečena bez registarske oznake, a jedna nije imala istaknutu hrvatsku zastavu
U sklopu druge planirane akcije pojačanog nadzora plovila pod nazivom “Sigurnost na moru 2010.”, zadarska Lučka kapetanija u srijedu je od 8 do 20 sati kontrolirala pomorski promet na širem području zadarskog arhipelaga s naglaskom na prolaze Mali Ždrelac, Mala Proversa, Uvala Telašćica te potom akvatorij Oliba, Silbe i Premude. U akciji su sudjelovale četiri brodice Lučke kapetanije uz nazočnost desetak djelatnika.
Obavljena je kontrola posade, dokumenata i tzv. vijanje zastave na 53 plovila, a izdano je osam prekršajnih naloga i devet mandatnih kazni te je sveukupno naplaćena 21 tisuća kuna. Prekršaji su se uglavnom odnosili na glisiranje unutar 300 metara, četiri sidrenja na plaži, jedna brodica je zatečena bez registarske oznake, a jedna nije imala istaknutu zastavu. Osim toga djelatnici Lučke kapetanije imali su i dvije intervencije kada je u 11.30 sati zaprimljena obavijest od Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje sa sjedištem u Rijeci kako se kod otočića Žižanj, na području južnog rta otoka Pašmana nasukala motorna jahta „Pegaso” koja je plovila pod talijanskom zastavom. Na mjesto gdje se nasukala upućena je jedna brodica Lučke kapetanije koja je tamo ostala do odsukanja u 15.30 sati, kada se ponovno uključila u akciju kontrole plovila.
Potom je nešto kasnije, u 16.20 sati zaprimljena obavijest da je katamaran tipa „Ocean Whisper” koji je plovio pod francuskom zastavom, dužine 18,9 metara i visine jarbola 32 metra sa sedam osoba pri pokušaju prolaza ispod mosta u prolazu Mali Ždrelac udario i prekinuo dalekovod koji spaja otoke Ugljan i Pašman.
Kako se brodica zadarske Lučke kapetanije nalazila u blizini zatekla je katamaran na udaljenosti od desetak metara od mjesta nezgode te ga je uklonila s plovnog puta i privezala na gat kod crkvice Gospe od Sniga.