Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Željkove želje

12.08.2010. 22:00


Zabavlja li se splitski gradonačelnik Željko Kerum reakcijma na svoje istupe kako će ići na parlamentarne izbore nakon kojiih će upravo njemu “po milost” dolaziti oni kojima se otvori mogućnosti krojiti Vladu – ili je ozbiljno poželio, nakon svega što ima, osjetiti i slast visoke vlasti, na nacionalnoj razini?
Pitanje je to koje je zasigurno zaplovilo i premijerkinim mislima ispod plavih brijunskih oblaka i koje joj je možda natjeralo nesanicu na oči premda kavu sa splitskim gradonačelnikom nije ni popila.
Mimoilaženje premijerke Kosor i “gospodara Dioklcijanovog grada” samo se na prvi pogled može učiniti slučajno, a zapravo kada je u pitanju neki bitan susret, tu famoznu kavu premijerka, izgleda, namjerno dugo kuha. Sve dok (ne)zvane goste gotovo i ne prođe volja za njom.
Kuhala se kroz medije i gorka šalica za šefa SDP-a Zorana Milanovića pa i za predsjednika Ivu Josipovića, a kada se “kofeinski susret” s premijerkom konačno dogodi, “buntovnici” postaju pitomiji i popustljiviji te se, čudeći se sami sebi, mogu samo pitati “što je u kavu stavila”.
A premijerka, čini se, zna servirati neodoljiv politički napitak kojemu je teško odoliti. Premda poslušnost ponekad traje tek dok se kava ne ohladi, odnosno dok premijerka ne progura svoju političku nakanu.
Procijenivši da bi nasuprot sve glasnijoj “kukuriku koaliciji” trebalo pridobiti sve one koje oporba neće, požalila se premijerka da s gradonačelnikom u Splitu nije ni na kavu popila, a ona bi, čini se, baš rado najprije htjela izgladiti, u najmanju ruku, “kočijaško” prepucavanje između Keruma i splitskog HDZ-a.
Bez obzira koliko Kerum galamio i koliko ga prozivali da je odveć “sirova” figura za grad bogate kulturno povijesne baštine, te mu predviđali politički krah na nacionalnoj razini, zna on da politika nije daleko od diskonta, a on se u trgovinu ipak dobro razumije.
Nije stoga čudno što je Kerum i s Brijuna svojom jahtom “odmaglio” prije nego li je umorna premijerka stigla na to nekad i Titovo omiljeno otočje.
Kerum je pustio priču da je on treći put, nova snaga, alternativa dosad izmjenjujućim opcijama desnih i lijevih, no i on i bivši predsjednik Mesić kojega se svrstava u neki treći blok zapravo su u politici već viđena lica i teško da mogu predstavljati nešto novo.
No, Željku trenutačno upravo odgovara da se što više raspravlja i nagađa o njegovim željama jer tako politički raste, ali bi premijerka morala shvatiti da joj “trčanje” za Kerumom nikako ne odgovara jer sugerira očaj vladajućeg HDZ-a svjesnog da u postojećim uvjetima gospodarske krize neće moći ponovno formirati Vladu bez pametne trgovine foteljama.
A jezik trgovine Kerum savršeno razumije bez obzira što trenutačno tvrdi da on neće ni s SDP-om ni s HDZ-om i ističe svoju nezavisnost.
Ipak, dobro bi bilo da za vlast zainteresirani prate kada će Kerum biti “na sniženju”.