Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Knežević: Plaćamo ljude 365 dana u godini, a drugi ubiru vrhnje

12.08.2011. 22:00
Knežević: Plaćamo ljude 365 dana u godini, a drugi ubiru vrhnje


Rečeno je da će se prodavati “spiza” samo 13. kolovoza, no taj dogovor se ne poštuje, a to nije korektno i pošteno prema obrtnicima, ističe Knežević, najavljujući akcije nakon završetka turističke sezone
Otkako je objavljeno kako će se ovogodišnja manifestacija Noći punog miseca s jedne večeri proširiti na šest dana te da će uključivati sajam s autohtonim proizvodima kao i konobu s različitim menijima, uslijedile su reakcije zadarskih ugostitelja kojima to nije bilo po volji. Službeno je reagirao i predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije Stipe Knežević u ime svih njezinih članova, navodeći kako se otvaranjem konobe na rivi izravno šteti svim ugostiteljima. Najavio je zbog toga i bojkot u Noći punog miseca kao i mogući prosvjed pred Gradskom upravom, no stvari su se izgleda primirile pa će se o daljnjim koracima razmišljati nakon završetka turističke sezone.
U međuvremenu ne piše se dobro niti organizatorima Noći punog mjeseca koji su ove godine dobili svoju proširenu verziju, ali po svemu sudeći toga neće biti sljedeće godine, naznačio je gradonačelnik Zvonimir Vrančić, napominjući kako se Zadar tijekom posljednjih godina profilirao u iznimno posjećen turistički grad te kako je na ljudima koji žive od turizma da privuku pozornost turista na načine na koje znaju. Knežević za negodovanje navodi sljedeće razloge:
Obrtnici spremni na bojkot
– Rečeno je da će se prodavati “spiza” samo 13. kolovoza, no taj dogovor se ne poštuje, a to nije korektno i pošteno prema ljudima koji rade u gradu 365 dana u godini. Imaju li ti izlagači dozvole, minimalne tehničke uvjete, sanitarne uvjete, kako i na koji način su to radili, to ne znam, kao i što ne znam je li to legalno ili legitimno. Sigurno da to nije u redu prema ljudima koji rade i funkcioniraju cijelu godinu, plaćaju svoje obaveze i pune gradski proračun i mi takav rad i funkcioniranje nećemo podržavati, kazao je Knežević, dodajući kako sve ove izjave daje u ime pet tisuća obrtnika:
– Mi činimo sve kako bismo zaštitili svoje obrtnike i u njihovom interesu je prezentacija. No, udruženje obrtnika, područne komore, kao i Hrvatska obrtnička komora će učiniti sve da se spriječi rad na crno. Mi se svi koncentriramo na ovo vrijeme kako bismo napravili određene financijske rezerve za cijelu godinu jer tijekom cijele godine plaćamo i obveze. Uzmemo više radnika, no nismo osjetili da ima više posla. I sigurno je da na ovakav način otpada onaj dio kolača. A da mi je onda vidjeti te iste ljude preko zime koliko će radnika tada zapošljavati, kazao je Knežević te najavio, po završetku ljetne sezone, “mogući bojkot plaćanja članarine prema nekim institucijama koje s našim novcem financiraju ovakva događanja”.
Gradonačelnik Zvonimir Vrančić upitan da prokomentira posljednje događaje vezane uz prošireno trajanje Noći punog miseca kazao je kako se radi o jednom tradicionalnom ljetnom događaju koji pobuđuje velik interes turista i koji je već stekao svoj imidž i popularnost.
Vrančić: Svima želimo da što više zarade
– Uz Noć punog miseca tu su i ostala događanja koja se zbivaju u našem gradu tijekom sezone, no mislim da ovo događanje treba ostati jer je od javnog interesa i bez obzira što tko od nas misli osobno, pobuđuje zanimanje, okuplja pedesetak tisuća ljudi. Sigurno je da se od tog okupljanja popularizira cijeli grad, a i svi ostali koji rade na povijesnoj gradskoj jezgri imaju posrednu i neposrednu korist od toga. Slažem se da su možda ove godine organizatori Noći punog miseca možda tražili previše dana za to zbivanje. Mi smo u Gradskoj upravi reagirali na način da želimo svima dobro i da rade, zarade i prezentiraju. Nikakvih drugih namjera da bilo koga oštetimo nismo imali, jer želimo svakome biti pri ruci. No, iskreno mogu priznati da su organizatori te manifestacije s tim zahtjevom malo pretjerali. Ove godine smo im dali, no u sljedećim godinama nastojat ćemo da to zbivanje ne bude na štetu bilo kome, kazao je Vrančić, dodajući i to kako je Grad Zadar u posljednjih desetak godina dostigao to da je jedna od najpoželjnijih destinacija na hrvatskoj obali:
– Popunjeni su svi hoteli, popunjeni su gotovo svi privatni apartmani i grad je naprosto krcat turistima. Drugo, uspjeli smo postići da svi oni koji posjećuju Zadar i Zadarsku županiju posjećuju i povijesnu gradsku jezgru. Tako imamo situaciju da je povijesna gradska jezgra u špici turističke sezone posjećena tako reći 24 sata, od jutra do sutra, i da najveću korist imaju svi koji se na bilo koji način bave turizmom, izravno ili neizravno. Naravno, sad je na njima da od tih turista zarade što više, što je i naša želja, zaključio je Vrančić.


Stojaković: Nije nam bio cilj bilo kome raditi probleme


Upitan da prokomentira negodovanja koja su se stvorila oko ovogodišnje manifestacije Noći punog miseca Neven Stojaković je kazao sljedeće:
– Mi s našom manifestacijom nismo nikome htjeli napraviti problem i samo smo htjeli da se Noć punog miseca ne prekine. Jedini način da se Noć punog miseca ne prekine, s obzirom na financijska sredstva koja smo dobili, bi bio na način da se manifestacija proširi na više dana i da iznajmljivanjem štandova zatvorimo financijsku konstrukciju. Naš cilj nije bila nikakva ekstra zarada nego jednostavno ne napraviti tri koraka nazad nego pokušati zadržati istu razinu koju smo imali do sada. Ni kada je novca bilo više nama nije padalo na pamet da držimo bilo kakvo ugostiteljstvo i da se mučimo ovako na rivi svaki dan s puno tih izlagača koji dolaze.
Što će biti sljedeće godine ne bih komentirao. Nama je samo u interesu da se ova manifestacija ne prekine, pa makar ona trajala i samo jedan dan. No, u niti jednom trenutku nismo mislili bilo kome napraviti problem. To je bio modus po kojem smo u dogovoru s gradonačelnikom pokušali ostvariti manifestaciju i žao mi je što nakon 11 godina mukotrpnog rada svi dolazimo u ovakve situacije.