Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zelene zone prenamijenjene u stambene

12.08.2011. 22:00
Zelene zone prenamijenjene u stambene


Javno izlaganje bit će u četvrtak 18. kolovoza u 11 sati u Velikoj vijećnici Grada Zadra
Svega tri mjeseca nakon već održane, od prekjučer se ponavlja javna rasprava o Izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada Zadra. Gradski pročelnik za graditeljstvo Matko Segarić kaže da se javna rasprava, koja traje od 11. do 26. kolovoza, ponavlja jer je kroz prethodnu raspravu došlo do bitnih izmjena koje utječu na vlasničke odnose u prostoru. Drugi je razlog i usklađivanje PP-a sa zakonom kojim se legaliziraju bespravno sagrađeni objekti. Kako zakon ima ograničen vijek trajanja, do 31. prosinca 2012., izmjenama i dopunama PP-a predviđene su mogućnosti legalizacije i nakon isteka zakona.
Posljedica prošle rasprave bila je što je na predloženi PP prispjelo oko 830 primjedbi, očitovanja, mišljenja i prijedloga, kako struke tako i građana. Od važnijih promjena u javnosti se već spominjalo izmještanje obilaznice oko Dikla. Iako je dosad postojala samo prostorno planska mogućnost, Dikljani su inzistirali da se i kao mogućnost iz PP-a izbaci trasa obilaznice koja jednim dijelom presijeca groblje. Tako će se obilaznica nastaviti na ulicu Roberta Frangeša Mihanovića koja je u projektiranju.
Veliki broj primjedbi i mišljenja građana i investitora se mogao usvojiti i bez da se ide “uz dlaku” struci i zakonskim odredbama, a što se pretežito odnosi na raspored prometnica, ali i na promjenu zona. Značajnije promjene očituju se u Žmirićima, gdje se u jednom dijelu prihvaća prijelaz iz zelene u zonu pretežito stambene namjene. Slično je i na Ploči, gdje se zelena zona pretvara u zonu stanovanja manje gustoće. Istočno od stare jezgre Bokanjca, zona koja je predviđena za razvoj pretvara se u zonu stanovanja manje gustoće. Uvažen je i prijedlog MO Arbanasi za promjenom tipologije gradnje na Karmi. Prevedeno, neće se ići na mogućnost gradnje manjih kuća na manjim parcelama, nego na veće parcele s rjeđom gradnjom. Zbog sve izraženijih bojazni da bi se prostor mogao privatizirati ili primijeniti drugoj namjeni, bazen Kolovare se novim izmjenama i dopunama PP-a Grada Zadra podvlači kao zona sporta i rekreacije. Javno izlaganje bit će u četvrtak 18. kolovoza u 11 sati u Velikoj vijećnici Grada Zadra.