Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Otoci su žedni trajnog rješenja

Autor: Siniša Klarica

12.08.2012. 22:00
Otoci su žedni trajnog rješenja

Foto: Siniša KLARICA



Vojni vodonosac zapravo otočanima pruža prvu pomoć, jer u jednoj turi može dopremiti svega 300-320 tona vode, a vodonosac Zrmanja, koji zbog neplaćenih računa miruje na vezu, u jednoj turi dopremi 950 tona
Tjedan dana žedne otoke Grada Zadra napaja vodonosac Obalne straže PT-71. Stariji Zadrani sigurno se sjećaju drevnog vodonosca Bokanjac, koji je prije mnogo godina dopremao vodu na suncem isprane zadarske otoke. PT je njegova replika izgrađena davne 1956. u Trogiru za potrebe opskrbe udaljenih postaja ratne mornarice na otocima tzv. prve linije obrane mora. Tu zadaću vremešni vodonosac i danas obavlja, a ovih dana znači spas stanovnicima udaljenih otoka zadarskog arhipelaga.
Zapovjednik Ante Pletikosić i njegovih 12 članova posade već su se navikli na novu zadaću, a koliko ih se željno iščekuje, najbolje se vidjelo na otoku Ravi. No i mornari vojnog vodonosca svjesni su da je to samo prva pomoć stanovništvu koje pati od posljedica neshvatljive ljudske gluposti. Naime, vojni vodonosac u jednoj turi može dopremiti svega 300-320 tona vode, a vodonosac Zrmanja, koji zbog neplaćenih računa miruje na vezu, u jednoj turi dopremi 950 tona vode.
Za opskrbu Rave mora voziti dvaput
S ratnim vodonoscem putuje i koordinator zadarskog Vodovoda, kojeg ćemo za ovu priliku zvati Bibinjac, jer kako kaže, ne želi da mu se pripiše uloga “glasnogovornika” zadarskog komunalnog poduzeća.
– Samo za ilustraciju, za rješavanje potreba otoka Ista, PT-71 bi trebao napraviti čak tri ture. Potrebe 39 domaćinstava u Veloj Ravi, koji su se upisali za dostavu vode, iznose 780 tona, pa za taj relativno mali otok vojni vodonosac mora napraviti dvije ture, kaže on.
Čim se PT-71 krmom vezao za rivu u Veloj Ravi, priskočili su mještani kako bi spojili “manige” kroz mjesto. Korisnici ove usluge plaćaju prosječno 14,68 kune za kubik isporučene vode. To je najskuplja prosječna cijena od svih pet primorskih županija koje imaju potrebu opskrbe vodom svojih otoka. Voda se obično naručuje mjesec dana unaprijed, a neki naruče i po 20 tona (kubika) vode, iako su im kapaciteti gusterni svega 7-8 kubika. Ostatak razdijele sa susjedima i rođacima. Prve litre vode isporučene su domaćinstvu Žarka Božina.
Pripremajte cijevi
– Taman smo bili pri kraju s vodom, svaka čast vojsci što nam je dostavila vodu. Kod nas na otoku vam se voda mjeri u vagonima. Jedan vagon je 10 tona. Mi imamo veliku gusternu čiji je kapacitet 7 vagona ili 70 tona, a do sad je skupljene kišnice u njoj uvijek dostajalo za sezonu. Na sreću ne bavimo se turizmom pa tako nešto vode i ostane za nas. Dodao bih kako pet godina nije bilo ovakve suše i potrebe za dostavom vode, rekao je umirovljeni inženjer Žarko Božin.
Božin plaća kubik vode 79,68 kn/m3, jer nije prijavio Velu Ravu kao stalno prebivalište.
Inače, vodonosac PT-71 ima svega 400 metara vlastitih cijevi, pa ako ih već nemate na otoku, nastaje problem. Tad se voda najčešće izlijeva u stare zajedničke gusterne ili se tamo gdje je to moguće, auto-cisternama razvozi po kućama. Mornari u šali dobacuju da im je bilo “pakleno” na otoku Olibu, a poseban podvig je dopremiti vodu na uzvišenu vodospremu na Istu.
Ravljani i “došopici”
Sve to skupa niti malo ne pridonosi oživljavanju udaljenih zadarskih otoka. Lokalni stanovnici nam kažu da je Rava još 1972. imala plan dostave vode s kopna preko Ugljana, Iža, do predviđene vodospreme na brdu Babićevac. Ako se zna da je Rava od Dugog otoka udaljena svega 800 metara, jasno je da zamisao nije znanstvena fantastika.
– Je, ma oni misle kupiti još neke vodonosce koji će na kraju koštati ki suvo zlato, a nas na škoju niko niš ne pita. A kako će nas i pitati kad nam je najmlađi birač star 73 godine. U Veloj Ravi nas ima 67, a u Maloj Ravi samo 25 stalnih stanovnika. Bitno je da nas na biračkom popisu ima 123. Razliku čine “došopici”, koji su se prijavili na otoku zbog besplatne brodske karte i oni koji imaju prebivalište, npr. u San Pedru u Kaliforniji i na Ravi. No sve to ni bitno koliko ono, di su pošli šoldi za našu vodu, govorili su uglas okupljeni Ravljani.
Dok se Zrmanja ne vrati u “stroj” ostaje PT-71 i njegovih 12 mornara koji na zadatku ostaju, kako je rekao ministar Ante Kotromanović, do daljnjeg.