Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Velikom proslavom obilježio je 65. rođendan i odlazak u mirovinu

Autor: Velimir Brkić

12.08.2012. 22:00
Velikom proslavom obilježio je 65. rođendan i odlazak u mirovinu

Foto: Velimir BRKIĆ



Marijo je na proslavu svog 65. rođendana pozvao 265 gostiju – i svi su se odazvali
Marijo Škara iz Škabrnje koji posljednjih 47 godina živi u kanadskom Torontu, raskošnom proslavom obilježio je svoj 65. rođendan i odlazak u mirovinu. Bila je to rođendanska proslava za pamćenje, proslava koja će zasigurno biti zapisana u povijesnim knjigama.
Kako je Marijo iz Škabrnje za boljom korom kruha otišao još 1965. godine za svoj 65. rođendan pozvao je 265 gostiju. Svi su se odazvali njegovom pozivu, obitelj i rodbina Škara, Škabrnjani prezimena Škara, sumještani i prijatelji iz Hrvatske, Australije, Amerike i Kanade. Obred blagoslova je predvodio župnik Josip Lisica.
Zabava uz bogat stol u maštovito okićenim Škarinim dvorima u kojima su dominirali šareni baloni s brojkom “65” dugo će se pamtiti. Za pjesmu i ples su bili zaduženi Bepo Matešić i David Ricov, Amadeus bend i Kantaduri.
U braku sad već pokojnog Šime i njegove 87-godišnje supruge Mare rodilo se pet sinova i dvije kćeri: Marijo, Luka, Stipe, Mijat, Marko, Mara i Ivana. Marijo je iz Škabrnje otišao kao 18-godišnjak, prije 47 godina. Najprije u Australiju, potom u Ameriku dok se kao građevinski poduzetnik nije uspješno skrasio u Torontu u Kanadi. Sa suprugom Marom iz Slavonije ima dva sina i troje unučadi.
– Kako je običaj da se za odlazak u mirovinu, koji se poklopio sa 65. rođendanom, pripremi zabava za obitelj i prijatelje, sin mi je predložio da to umjesto u Torontu upriličimo u mojoj rodnoj Škabrnji prije blagdana Velike Gospe, zaštitnice našeg ravnokotarskog mjesta, govori slavljenik Marijo.
Škabrnja na daleko poznata zbog jedinstvene proslave fešte Velike Gospe i svadbi sa stotinama uzvanika ovakvo nešto još nije doživjela.
– Sve se dogodilo sasvim spontano. Mislili smo napraviti manju, intimnu proslavu uz tradicionalnu škabrnjsku pečenu janjetinu s ražnja. Međutim, kad smo pravili spisak uzvanika na njemu se našlo preko 250 meni dragih ljudi. Nadam se da nismo nekog nenamjerno preskočili, kazao je ponosni slavljenik Marijo Škara.