Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Naputci za Skoblara

Autor:

12.09.2008. 22:00


Zadesih se u Skoblara. Bi mu drago. Bio je spreman čuti, što u njegovom lokalu vrijedi, a što ga udaljava od vrsnog ugostitelja.
Pečene srdele su ti dobre, ali uvijek ih peci na vlastitoj masti. Tako su najljekovitije. Da bi bile zadarske navedi u jestveniku kad ih već nabavljaš tamo, da su ih ulovili kaljski ribari iz našeg mora. Mogli bi primjerice talijanski gosti, ne daj bože, pomisliti da su ulovljene u laguni rijeke Po. To vrijedi i za ponudu preostale ribe.
U svim zadarskim lokalima treba isticati domaće podrijetlo ribe ali i mesa, sira, ulja, vina s vidnom oznakom i imenom tvrtke, koja ih je proizvela i mjesta odakle je sirovina za spravljanje namirnica.
Postići ćemo dvojaku korist. Prvo, povećavamo prodaju domaćih proizvoda, odnosno uvećavamo dohodak poljodjelcima i ribarima. Drugo, omogućujemo gostima da jedu kvalitetno, da uštede na hrani, dulje ostaju u nas i zadovoljni se vraćaju.
Gdje ti je Bruno odrezak od domaće Buše, pijat Šare kozlice spremljene na lešo, bogati vegetarijanski obrok od domaćeg povrća, pitam svog sugovornika.
Ne vidim da nudiš sezonsko domaće voće, nedostaje domaćeg sočiva, kao prilog ribi i ostalim jelima.
Ako je paški sir i posedarski pršut u jestveniku, treba istaći, da se radi o proizvodima Zadarske županije. Volio bih u ponudi vidjeti pašku skutu, dugootočki kozji sir i ninski šokol.
Zadarski ugostitelji u svojim jestvenicima trebali bi istaknuti, da nude domaće proizvode pojedinih tvrtki i obiteljskih poljodjelskih gospodarstava.
Bruno, navedi im imena, brzo ćeš takvim načinom povećati promet.
Pokatkad u svom lokalu uvedi kušaonicu jela, od proizvoda svojih dobavljača.
Evala ti Bage, na tome već debelo radim. Živi bili pa vidjeli.
Vaš Bage