Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Marin Jakovčev najbolji na 15 godina starom biciklu

Autor:

12.09.2009. 22:00
Marin Jakovčev najbolji na 15 godina starom biciklu


Od šestero mladih licenciranih vozača, rezultatima se ističu Dominik Petani i Marin Jakovčev
Potaknuti ovogodišnjim uspjesima mladih vozača Biciklističkog kluba Zadar na cestovnom i mountain bike Kupu Hrvatske, pronašli smo trojicu članova kluba čiji su napori urodili brojnim medaljama i pokalima u riznici najstarijeg zadarskog kluba. Razgovarali smo s Nevenom Pavićem, tajnikom i trenerom BK Zadar, zatim Antonijom Krnčevićem, pomoćnim trenerom i pratiteljem na treninzima i utrkama te mladim Marinom Jakovčevom, 12-godišnjoj nadi ne samo zadarskog, već i hrvatskog biciklizma. Od šestero mladih licenciranih vozača, rezultatima se ističu Dominik Petani i Marin Jakovčev. Prvi se u kategoriji početnika do 15 godina natjecao u utrkama mountain bikea i pobjednik je Kupa Hrvatske za 2009. godinu, dok je Marin, vozeći kao početnik do 13. godina, bio daleko najuvjerljiviji u cestovnom Kupu i drugi je u MTB (mountain bike) Kupu Hrvatske. Osim spomenutih Dominika i Marina, Karlo Jurić, David Lucić, Matija Brkljačić i Toni Celent dio su uspješne mlade momčadi.
– Treninge održavamo četiri puta tjedno. S obzirom na mladost naših vozača, oni nikada ne izlaze na cestu bez svojih trenera ili pratitelja. Naš se klub paralelno natječe u cestovnom i MTB kupu. Izuzev utrke u Vinkovcima, ove godine sudjelovali smo u svim natjecanjima – upoznaje nas Pavić s godišnjim aktivnostima kluba.
Marina Jakovčeva pitali smo o lakoći pobjeđivanja te pokušali saznati njegov put do osvajanja pet državnih medalja samo u 2009. godini.
– Biciklizmom sam se počeo baviti u listopadu prošle godine. Uz upornost i težak rad, pozitivno razmišljanje je jako bitno, posebno u nekoliko zadnjih kilometara utrke. Iako se na prvi pogled ne čini tako, timski rad je važan u ovom sportu. Ako se neki vozač ističe svojim rezultatima, ostatak momčadi pomaže mu tijekom utrke – govori učenik 7. razreda osnovne škole čija je iznenađujuća zrelost jedna od temelja odličnih rezultata.
Zadar, kao i mnogi biciklistički klubovi, na početku svake sezone pokušava što bezbolnije premostiti problem financija. Iako su zahvalni na pomoći Grada, česta putovanja i ulaganje u opremu odnose dobar dio sredstava.
– Izvrsne ovogodišnje rezultate naš Marin ostvario je na 15 godina starom biciklu. Ako uzmemo u obzir da kupovina novog zahtjeva oko 17.000 kuna, jasno je da bi nam koristila pomoć sponzora. Na utrke najčešće putujemo privatnim automobilima, našim ili nekim u vlasništvu roditelja – prenio nam je Antonio Krnčević čiji je angažman u klubu, zajedno s radom Nevena Pavića i ostalih članova, volonterski i honoriran je jedino dobrim rezultatima. U klubu za sljedeću sezonu imaju jednu želju, da uspiju osigurati potreban im kombi za putovanja.
Iako se Zadar natječe bez seniora, a u klubu nema profesionalaca, pristup sportu u kojem 12-godišnjeg državnog prvaka zatičemo u servisiranju bicikla za sljedeću utrku, jedan je od uvjeta da Marin i Dominik, a sutra možda i ostala četvorka ostavi značajan trag u hrvatskom biciklizmu.


Do Nina i natrag 20. rujna


Kao ekološki koristan i jeftin oblik transporta, biciklizam je sve popularnija alternativa. O tome svjedoči i velik broj rekreativaca uključenih u BK Zadar. Klub i na tom planu ima zapažene rezultate:
– Vozeći mountain bike u kategoriji sport 2, Marin Pejdo je na utrci u Pakracu ove godine osvojio državno srebro – rekao je Pavić usput najavivši da će se 20. rujna održati 2. po redu off – road biciklijada Zadar – Nin – Zadar – natjecanje koje bi i ove godine moglo privući veliki broj zainteresiranih.




 


Rezultati


U mountain-bike (MTB) Kupu Hrvatske za 2009. godinu Dominik Petani je u kategoriji početnika A (do 15 godina) osvojio prvo mjesto, dok je Marin Jakovčev u kategoriji početnika B (do 13 godina) bio drugi. Njegov kolega Karlo Jurić, u istoj je kategoriji bio četvrti. David Lucić zauzeo 13 mjesto početnika B. Marin Pejdo je vozeći utrke kategorije Sport 2 osvojio šesto mjesto.
U cestovnom Kupu Hrvatske Marin Jakovčev uvjerljivi je pobjednik kategorije početnika B sa 60 bodova prednosti. Karlo Jurić u istoj je kategoriji ukupno peti, a David Lucić i Matija Brkljačić zauzimaju 15. odnosno 17. poziciju. Dominik Petani, kategoriju početnika A završio je na 15. mjestu.