Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Unikatni ručni radovi oduševili Zadrane

12.09.2010. 22:00
Unikatni ručni radovi oduševili Zadrane


Školjke, obluci i naplavljeno drvo izvađeni iz mora te ukrašeni primorskim motivima dio su ponude Jadranke i Nataše Đinđić koju su u subotu mogli pogledati na sajmu ručno izrađenih radova na Trgu Pet bunara.
– Sve smo same napravile, evo i ove “pitariće” od terakote koje smo potom ukrašavale. I vrećice od lavande ručno smo šivale i ukrašavale, pojašnjavaju autorice. A cijena? Prava sitnica – ručno napravljeni “pitari” mogu se kupiti svega za 25, 30 kuna.
Odmah do njih svoj nakit od poludragog stakla, polimer gline, školjaka i drva izložila je Marijana Bellini.
– Pletenice su najkompliciranije. Za njih mi je potrebno dva dana rada, kazuje. Inače, cijena jedne pletene ogrlice iznosi 200 kuna.
– Prilagođavam se situaciji, pojašnjava. Marija Bellini se s izradom nakita bavi već šest godina. Iza sebe ima dvije izložbe u Gradskoj knjižnici, ali i pet posjeta Sajmu cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu.
Drugačiji stil izrade nakita na sajmu, održanom u sklopu festivala FISTT art fest, predstavila je Morana Rokić, mlada Zadranka koja se može pohvaliti i time i da je osmislila logo za švedski bend Evergrey, zatim logo za njegovog frontmena, kao i njegovu suprugu, inače pjevačicu Carinu Englund.
– Bila sam u “street teamu” benda koji je bavi njegovom promocijom s fanovske strane, sprijateljila se s njima i naposljetku je došlo i do suradnje, pojašnjava Morana.
Ona je na svome izložbenom mjesto predstavila različite ogrlice, naušnice, prstenje, broševe te nešto narukvica. Usprkos bogatoj konkurenciji koja se posljednjih godina stvorili u izradi nakita, Morana ipak ima svoje mušterije, pa tako osim za inozemstvo i u Hrvatskoj radi po narudžbama.
Posebno neobične, no zanimljive radove na prvom sajmu ručne izrade udruge FISST predstavila je autorica Vanja Jelenković. Na jednom od pet bunara Vanja je izložila svoje slike izrađene na crnom drvetu u tehnici akrila.
– Cijeli život crtam, bila to priroda ili bajkoviti motivi, no ovo je prvi put da svoje radove izlažem u sklopu prodajnog sajma, kazuje Vanja. Za njene radove su, dodaje, najviše zainteresirani turisti, a pažnju posebno plijene privjesci s ručno oslikanim minijaturama. Za sada, do ove zadarske umjetnice može se doći jedino usmenom predajom, no ne sumnjamo da će njeni radovi, stilski možda najbliskiji Timu Burtonu, u skoroj budućnosti pronaći put do svojih kupaca.
Odmah pored nje, svoje radove izložio je Sven Bašić, Zadranin s diplomom menadžmenta, no koji ga, kaže, nije baš previše privukao u poslovnom smislu. S izradom fotografija na drvu bavi se dvije godine.
– Uvijek vučem aparat sa sobom. Koristim fotografije jer je to brži medij, a i jako sam spor u crtanju, pojašnjava.
Nasuprot Vanjinim i Svenovim motivima kojima prevladava crna boja, šarenilo boja predstavile su Anja Jurić i Ljiljana Surać koje su u sklopu “Hobby art shopa” prezentirale izradu torbi putem salvetne tehnike, oslikavanjem te radom s filcem. Ljiljana Surać je subotnji sajam iskoristila i za izlaganje svog nakita. Za razliku od ostalih, Ljiljana se bavi izradom nakita već petnaest godina, a u sklopu kojih je izlagala na Cro-a-Porteru te na Zagrebačkom velesajmu. Njeni radovi mogu se vidjeti i u sklopu brojnih zadarskih galerija.
– Svatko tko se bavi izradom nakita, izrađuje ga na svoj način. No, naposljetku ostanu oni kojima izrada nakita nije hobi. Naš rad se ipak prepozna, zaključuje.