Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ravnatelji dviju zadarskih škola zaposlili učiteljice mimo Zakona?

12.09.2011. 22:00
Ravnatelji dviju zadarskih škola zaposlili učiteljice mimo Zakona?


Učiteljice koje su se trebale zaposliti u školama Šime Budinića i Šimuna Kožičića Benje sad su na otkaznom roku i primaju plaću, a učiteljice koje su umjesto njih zaposlene na ta radna mjesta također primaju plaću . O tome je obaviještena i Uprava za financije u Ministarstvu obrazovanja. Smatramo da Ministarstvo ima najveću odgovornost ovdje, a obavijestit ćemo i predsjednicu Vlade, istaknula je Tinka Zemunik iz SHU-a


Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) danas je na konferenciji za novinare prozvao ravnatelje osnovnih škola Šime Budinića i Šimuna Kožičića Benje da su mimo Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama te mimo Kolektivnog ugovora, umjesto učiteljica koje su od ove godine organizacijski višak, zaposlili dvije druge učiteljice. Naime, kako je pojasnila Tinka Zemunik,  regionalna voditeljica SHU-a za Dalmaciju, škola može popuniti radno mjesto uz odobrenje Ureda državne uprave i Povjerenstva za zbrinjavanje organizacijskih viškova i manjkova što, kako kaže, ovdje nije bio slučaj. Kako je istaknula Zemunik, to je prvi put da se tako nešto dogodilo u 17 godina, otkada je ona u Sindikatu.
– U razrednoj nastavi  je za ovu godinu u Zadarskoj županiji bilo potrebno 8 radnih mjesta na neodređeno vrijeme, od čega ih je 5 u Zadru. Istovremeno, 4 učitelja razredne nastave iz osnovnih škola u Gračacu, Novigradu, Poličniku i Posedarju postalo je organizacijski višak jer je u tim školama došlo do smanjenja razrednih odjela. Napominjem da svi četvero žive u Zadru. Tako je učiteljica koja je radila u Gračacu i ima 15 godina staža bila upućena u OŠ Šime Budinića, a učiteljica koja je radila u Novigradu i ima 10 godina staža bila je upućena u OŠ Šimuna Kožičića Benje. Ali tamo nisu primljene, kazala je Zemunik.
S druge strane, učiteljica koja je radila u Poličniku primljena je u OŠ Stanovi, a učiteljica koja je radila u Posedarju primljena je u OŠ Krune Krstića.
–   U Zadru je godinama problem zapošljavanje organizacijskog viška. Dosad bi ovakvi problemi trajali do zadnjeg dana, ali bi zbog pritiska Sindikata ipak ravnatelji na kraju zaposlili organizacijski višak. U četiri dalmatinske županije ima 35 viškova za puno radno vrijeme, ali niti jedan drugi ravnatelj ih nije odbio zaposliti. Razgovarali smo s ravnateljima i kažu da su od Ureda državne uprave prekasno dobili uputnice za zapošljavanje ovih dviju kolegica što nije istina, rekla je Zemunik.
Osim što dvije učiteljice sada ostaju bez posla, problem je i taj što se iz državnog proračuna sad plaćaju četiri plaće, umjesto dvije.
– Učiteljice koje su se trebale zaposliti u školama Šime Budinića i Šimuna Kožičića Benje sad su na otkaznom roku i primaju plaću, a učiteljice koje su umjesto njih zaposlene na ta radna mjesta također primaju plaću . O tome je obaviještena i Uprava za financije u Ministarstvu obrazovanja.  Smatramo da Ministarstvo ima najveću odgovornost ovdje, a obavijestit ćemo i predsjednicu Vlade, istaknula je  Zemunik.
Uvjerena je da to tako ne može ostati.
–   Povjerenstvo za zbrinjavanje organizacijskih viškova i manjkova čine dva člana iz Ureda državne uprave i dva člana iz Sindikata hrvatskih učitelja. Dva člana iz Sindikata neće dati odobrenje za zapošljavanje tih dviju učiteljica. Osim što se duplo troši, radi se i trauma djeci. Sad imaju jedne učiteljice, a za nekoliko dana dobit će druge. Postavlja se i pitanje iz kojih će se sredstava platiti dohodak tim učiteljicama za tih nekoliko dana, navela je Zemunik.
Zakon je, kako je dodala Zemunik, prekršen i u osnovnim školama u Biogradu i Stankovcima.
–  Po Zakonu ravnatelj odlazi u mirovinu kad napuni 65 godina i 15 godina staža, a imamo službene prijave da su ravnatelji osnovnih škola u Biogradu i Stankovcima napunili 65 godina i 15 godina staža, a nisu otišli u mirovinu. S druge strane, učitelji u tim uvjetima odlaze u mirovinu. To znači da drugačiji kriteriji vrijede za učitelje i ravnatelje, zaključila je Zemunik.
Uz nju su na konferenciji bili i Ante Bašić, županijski povjerenik SHU-a u Zadarskoj županiji i Luka Golem, član Malog vijeća SHU-a.
Na konferenciji je istaknuto i da u osnovnim školama u Zadru fali čak 14 stručnih osoba iz matematike.