Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U zaštićenom prostoru Vranskog jezera neće biti moguća legalizacija

12.09.2011. 22:00
U zaštićenom prostoru  Vranskog jezera neće  biti moguća legalizacija


Područje Majdana izuzeto je iz obuhvata i pretvoreno u tzv. etno-eko naselje Marina-Majdan i zapravo je jedino građevinsko područje u cijelom Parku prirode Vransko jezero. U ostalim dijelovima PP Vransko jezero neće biti moguća gradnja objekata, stambenih kuća, osim malih spremišta za poljoprivredne alatke


U maloj vijećnici  Općine Pakoštane jučer je  održana javna rasprava u povodu prijedloga Prostornog  plana Parka prirode Vransko  jezero. Izrađivači plana su  županijski zavodi za prostorno planiranje Zadarske i  Šibensko-kninske županije.  Kako se većina obuhvata nalazi ipak u Zadarskoj županiji, tako se na najveći broj  primjedbi osvrnula ravnateljica zadarskog Zavoda Nives  Kozulić.
Kozulić je objasnila da je  nakon deset godina rada na  planu, on tek sada došao pred  javnost jer je tek odnedavno,  prije dva mjeseca, Sabor RH  utvrdio granice ornitološkog  rezervata u parku. Kao što se  zna, nejasne granice bile su  2003. povod za nemire koje  je moralo stišati 250 policajaca. Tada su bageri ministarstva graditeljstva rušili  bespravno sagrađene objekte, od kojih je nekolicina imala čak i lokacijsku dozvolu,  jer su vlasnici terene legalno  kupili od Općine Pakoštane.  Radi se o području Majdana  koje je ovog puta izuzeto iz  obuhvata i pretvoreno u tzv.  etno-eko naselje Marina-Majdan i zapravo je jedino građevinsko područje u  cijelom Parku prirode Vransko jezero. U ostalim dijelovima PP Vransko jezero  neće biti moguća gradnja objekata, stambenih kuća, osim  malih spremišta za poljoprivredne alatke. Također neće  biti moguća ni gradnja objekata koji zahtjevaju sanitarni čvor, jer se u zaštiti područja posebna briga dala  očuvanju od otpadnih voda.  Ostala dva, gospodarski  važna područja su autokamp  Crkvine i predviđeni autokamp Drage zapad. Postojeća bespravna gradnju na  Prosici moći će se riješiti samo ako se vlasnici objekta  dogovore s upravom parka  prirode i svoje objekte privedu funkciji parka. U Prosici je predviđena tzv. tržnica  i još neki sadržaji, ali djelatnici parka prirode već su  evidentirali tridesetak bespravno sagrađenih objekata. 
Da plan opet ima svojih  nelogičnosti upozorio je  predsjednik MO Vrana Josip  Desnica koji je ustvrdio nekoliko nelogičnosti. Tako je  granica obuhvata na Majdanu koja bi trebala ići crkvicom Sv. Nediljice, pomaknuta 30 metara u prostor kojeg  određuje drugi prostorni  plan, onaj Općine Pakoštane.  Navodno je baš u tom prostoru formirano 10 novih  parcela, pa se Desnica boji da  se zbog nedorečenosti, ponove događanja iz 2003. Također, na Majdanu u zeleni  pojas je ušla kuća koja već 30  godina stoji u prostoru dok  su praktički legalizirane sve  okolne pa i one kuće koje se  još nisu počele graditi. Nives  Kozulić je rekla da u  zaštićenom prostoru, kakav  je PP Vransko jezero, generalno neće biti moguća legalizacija izgrađenih objekata. Međutim, Desnica joj je  replicirao kako nije jasno  određena maksimalna visina  kuća koje se mogu graditi na  Majdanu, nego se navodno  spominje samo visina od 6  metara. Nije jasno hoće li za  svoje konje i terapijsko jahanje vlasnik farme konja Mladen Kocejić moći izgraditi  sklonište za stoku koje bi bilo  s tri strane zatvoreno.


Čirjak: Ja sam plati cijenu, a gdje su drugi?!




Posebno emotivno bilo je izlaganje Marka Čirjaka, hrvatskog branitelja koji je jedva preživio ranjavanje u Domovinskom ratu i čija je slika, gdje pokazuje svoje rane, obišla 2003. cijeli svijet.
– Ja sam 2003. kupio uredno teren od Općine Pakoštane, ishodio lokacijsku dozvolu, ali su mi je svejedno srušili. Kao bespravni graditelj, platio sam cijenu svog nezakonitog postupanja. Međutim, pitam se hoće li oni, koji su stvorili zbrku u prostoru i doveli do situacije da se zbog njihove zbrke tek sada može graditi na Majdanu, platiti svoj dio duga državi, kao što sam ja platio, rekao je Čirjak aludirajući na tadašnju upravu PP-a na čijem čelu je bio Gojko Pintur koji je pokrenuo obračun s bespravnom gradnjom tvrdeći da se Majdan nalazi u granicama ornitološkog rezervata.