Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ceraria će postati art ulica i aleja šipaka

Autor: Marija Knežević

12.09.2012. 22:00
Ceraria će postati art ulica i aleja šipaka

Foto: Ivan JAMIČIĆ



– Kad ulicu pretvorimo u art ulicu, umjetnici će u njoj moći izlagati i prodavati svoje radove cijelu godinu. Strani umjetnici će preko interneta moći bukirati svoje mjesto i termin, istaknula je Dražović


Ceraria, odnosno Brodarska ulica, bit će art ulica. Najavili su to zadarski HNS-ovci, odnosno HNS-ova predsjednica Interesnog odbora za turizam Silvijana Dražović, i sama stanovnica Cerarije.
– Gradonačelnik Vrančić nam je poslao pismo i kazao kako su on i suradnici u gradskoj upravi oduševljeni time što smo napravili sa Streetart Gallery ovo ljeto. Molio nas je da se na sljedećem natječaju apliciramo za sredstva dogodine i ja sam to prije neki dan učinila. Tražimo 30.000 kuna, kazala je Dražović.
Kazala je i kako su im franjevci iz Međugorja, gdje je nedavno boravila, donirali sadnice šipaka koje će posaditi u ulici koja će tako postati aleja šipaka.
– Naš cilj je da oživimo taj dio grada koji je zadržao talijanski, sicilijanski duh. Ulica je godinama postajala sve praznija i sve mračnija, a mi smo je odlučili oživjeti. Nakon 160 godina u njoj smo napravili pravu pučku feštu, doveli umjetnike, oslikali ulicu…
Dražović je za dogodine najavila internacionalni ulični festival na kojem će, uz nju, sudjelovati jedan umjetnik iz Rijeke, dva iz BiH i dva iz Italije.
– Kad ulicu pretvorimo u art ulicu, umjetnici će u njoj moći izlagati i prodavati svoje radove cijelu godinu. Strani umjetnici će preko interneta moći bukirati svoje mjesto i termin, istaknula je.
HNS-ovci su najavili i natječaj za izradu političkog plakata za predstojeće lokalne izbore.
– Takve plakate nekad su radili i Dali i picasso i želimo vratiti umjetnost na politički plakat. Natječaj će biti otvoren na nacionalnoj razini, ali odnosit će se na koaliciju u Zadarskoj županiji.
Mladen Rakvin, predsjednik HNS-ovog ogranka Ceraria požalio se na činjenicu kako MO Voštarnica, jedini u Zadru, nije konstituiran.