Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar Security u stečaju, VOX u blokadi

Autor: Minja Gugić

12.09.2012. 22:00
Zadar Security u stečaju, VOX u blokadi

Foto: Adam VIDAS



Zadar Security nema zaposlenih, cjelokupna imovina sastoji se od jednog VW Golfa, a radnici su prešli u drugu tvrtku, VOX zaštitu
Na Trgovačkom i Općinskom sudu danas su suci imali posla s tvrtkama kojima je vlasnik ili formalno samo osnivač zadarski poduzetnik Reno Sinovčić. Nad prvom tvrtkom koju je osnovao, Zadar Security, pokrenut je na Trgovačkom sudu u Zadru stečajni postupak. Prijedlog za pokretanjem stečaja podnio je vlasnik i direktor tvrtke Ivica Orlović.
Sinovčić više nije vlasnik tvrtke. On je zajedno s Draganom Kaštelom i Marinom Anzulovićem krajem prošle godine brisan iz registra. Dragan Kaštela osnovao je tvrtku VOX zaštita koja nema na sebi imovinu i ima 48 zaposlenika, mahom nekadašnjih zaštitara Zadar Securityja.
Direktor ne zna u kojoj je banci račun
Ivica Orlović je na jučerašnjoj raspravi koju je vodila sutkinja Ardena Bajlo kao razlog pokretanja stečaja naveo blokiran račun, ali nije znao odgovoriti kod koje je banke otvoren račun. Uz to izjavio je da Zadar Security nema zaposlenih, da se cjelokupna imovina sastoji od jednog automobila marke VW Golf i da je računovodstvo vodio Fred Nikpalj. Ukupna dugovanja procijenio je na četiri milijuna kuna, a potraživanja na milijun kuna.
Zanimljivo u cijeloj priči jest da u trenutku kada Orlović predlaže pokretanje stečaja nad tvrtkom čiji je vlasnik i direktor, ona od njega potražuje milijun kuna na temelju ugovora o preuzimanju dugovanja.
Duguje pola milijuna eura
Na Općinskom sudu, u maloj sudnici Marka Barake, održano je ročište u povodu tužbe zadarskog poduzetnika Marijana Miletića, koji je blokirao račun medijske tvrtke VOX d.o.o. zbog duga od 500.000 eura.
Miletić je, naime, u travnju 2004. godine posudio pola milijuna eura Sinovčiću, a potvrdu o posudbi novca te uvjetima i datumu vraćanja ovjerio je i javni bilježnik. Sinovčić je dug trebao vratiti 2005. godine, no kako se ni do danas to nije dogodilo pokrenut je spor i na Trgovačkom sudu u Zadru. Budući da je Sinovčić povrat novca jamčio svojom imovinom, Miletić je blokirao dio imovine tvrtke VOX d.o.o., onaj u vlasništvu Rena Sinovčića, dok je drugi u vlasništvu Zvonimira Nižića.
Na ročištu se pojavio samo Sinovčićev odvjetnik Branimir Zorica, a sljedeća je rasprava zakazana za početak listopada.