Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bombe i puške za »osobne potrebe«?!

12.09.2013. 22:00
Bombe i puške za »osobne potrebe«?!


Prekjučer su policijski službenici iz jednog bunara u Benkovcu izvadili dva raketna bacača – zolje, dvije tromblonske mine i 170 komada streljiva. I taj posljednji pronalazak ponovno aktualizira problem zaostalog, ali i ilegalnog oružja koje se nalazi u posjedu hrvatskih građana. Poznata je MUP-ova akcija »Manje oružja – manje tragedija« koju provodi u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj, a u skladu sa Zakonom o oružju. Kako je cilj akcije da se spriječe tragedije uzrokovane oružjem, građani se pozivaju da dragovoljno predaju, bez vremenskog ograničenja, zabranjeno i dopušteno oružje.
Problem zaostalog oružja iz rata i neprijavljenog – ilegalnog oružja, jednim dijelom datira iz poruke Hrvatima s početka devedesetih da više nikad ne dopuste da ostanu razoružani. Na drugu stranu se otkrivaju i zaostala neprijateljska spremišta oružja koja su možda trebala poslužiti nekoj novoj pobuni ili za izliku tipa »ovo nam oružje treba za ne daj Bože«! Oružja pronalaze ne samo u spremištima iz »priručnika« o gerilskom načinu ratovanja, nego i u omiljenim »odlagalištma« poput ovakvih bunara.
U PU zadarskoj o tome jednostavno ne žele nagađati, samo iskazuju zadovoljstvo rezultatima svoje akcije. Policijska službenica za planiranje, nadzor i prevenciju Ivana Marić još jednom naglašava da se protiv građana koji prijave zabranjeno i dopušteno oružje nadležnom tijelu radi predaje, neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.
–  Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje A – kategorije ili zabranjeno oružje u koje spadaju: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i dr. Putem besplatne telefonske linije 08008892 građani se mogu informirati o dragovoljnoj predaji oružja, a pozivom na broj policije 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju, rekla nam Ivana Marić.
Građanima koji se na ovaj način žele riješiti zabranjenog vatrenog oružja, u posjet će doći policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti i na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja.