Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kameni natpisi i matične knjige Filipjanaca i Turanjaca

12.09.2013. 22:00
Kameni natpisi i matične knjige Filipjanaca i Turanjaca


Nova zgrada Osnovne škole »Sv. Filip i Jakov« bogatija je za mural na glagoljici. Riječ je o vjerničkoj molitvi Očenaš na staroslavenskom jeziku »Otče naš iže jesi na nebesih« kojeg na zidu školskog atrija pišu učenici iz Osijeka i Sv. Filipa i Jakova predvođeni prof. Klaudijom Hogl i mag. informatologije Mirtom Burcnar iz OŠ Jagode Truhelke iz Donjeg grada u Osijeku.
– Mural se radi u sklopu jedinstvene četverodnevne manifestacije posvećene očuvanju glagoljice, četvrtom po redu Festivalu Slovo rogovsko i Saboru malih glagoljaša Ajmo dico glagoljati, kazala je alfa i omega manifestacije, prof. Danijela Deković, predsjednica Udruge glagoljaša Zadar i voditeljica Male škole glagoljice.
Manifestacija se na više lokacija održava u Sv. Filipu i Jakovu, Biogradu, Polači i Radašinovcima, a do subote će joj nazočiti sveukupno oko sedamsto sudionika.
– Zadarsko područje je kičma hrvatske glagoljice zajedno s ličkim, vinodolskim, istarskim i otočkim područjem. No ipak je na zadarskom području poseban naglasak, Zadar je najsnažnija jezgra hrvatske glagoljice. Štoviše, glagoljaške veze nas povezuju s dvadeset i šest zemalja koje posjeduju barem djelić hrvatske glagoljice, navodi Deković.
U Državnom arhivu u Zadru nalaze se i Matične knjige Župe Turanj od 15. do 19. stoljeća pisane glagoljicom, kao i oporuke turanjskih svećenika, također pisane glagoljicom.
– S područja Sv. Filipa i Jakova potječe i takozvani Njujorški misal, koji se i danas čuva u New Yorku. U neposrednoj blizini župa nalazila se benediktinska opatija Rogovo koja je bila rasadnik glagoljaštva, naglasila je Deković.
Uz opća znanja o prvom hrvatskom pismu cilj manifestacije je upoznati s povijesnim razvojem pisma i glagoljaškom tradicijom, s postankom glagoljice, vrstama i razvojem u našim krajevima te njenim autorima, najpoznatijim spomenicima i drugim zanimljivostima.