Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Obustavljen postupak za kamenovanje srpskih povratnika

12.09.2013. 22:00
Obustavljen postupak za kamenovanje srpskih povratnika


Nakon sedam godina sudovanja obustavljen je postupak protiv dvojice Škabrnjana i njihova prijatelja iz Smilčića, optuženih zbog zastrašivanja srpskih povratnika u Biljanima Donjim u srpnju 2006. godine.
Sandra Radanović, sutkinja Općinskog suda u Zadru, donijela je rješenje o obustavi postupka obrazloživši kako nakon izmjene Kaznenog zakona više ne nalazi zakonsku osnovu za nastavak.
– Optužnim prijedlogom od 26. srpnja 2006. godine koji je izmijenjen 15. listopada 2008. godine okrivljenicima Zoranu Bilaveru (38) i Denisu Žiliću (43) iz Škabrnje te Ivanu Duspari (30) iz Smilčića, na teret se stavlja učin kaznenog djela iz članka 174. stavak 1 KZ/97. Kako je 1. siječnja 2013. godine na snagu stupio novi Kazneni zakon u kojem nije inkriminirano počinjenje kaznenog djela rasne i druge diskriminacije u smislu kako je to propisano u članku 174. starog zakona i sukladno tome inkriminirano u optužnom aktu ODO Benkovac, valjalo je obustaviti kazneni postupak – obrazložila je sutkinja Radanović.
Prema optužnici kombijem kojim je upravljao Duspara dovezli su se do kuće Danice Škorić kojoj su oštetili krovni crijep i drvene grilje na prozorima. Potom su se odvezli do kuće Slobodana Škorića. Njemu su fizičkom snagom izbili metalna dvorišna vrata i iskrivili lijevo krilo, nakon čega su mu kamenjem oštetili crijep na krovu te vikali: »Četnici odlazite, nije vam ovdje mjesto.« Četvorica muškaraca potom su se odvezla do kuće Svetozara Škorića kojemu su također kamenovali krov, oštetili drvene grilje te zapalili travu pokraj kuće da bi pohod završili u dvorištu Sonje Kranjc kojoj su polomili poštanski sandučić i bacali kamenje na nadstrešnicu.