Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Smolić je bio ovisan o heroinu i smanjeno ubrojiv

12.09.2013. 22:00
Smolić je bio ovisan o heroinu i smanjeno ubrojiv


Saslušanjem supruge prvooptuženog te sudskih vještaka psihijatrijske struke, Emila Žampere i Ardene Sabljar, jučer je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje višem kondicijskom treneru Davoru Brkiću (45) i umirovljenom pravosudnom policajcu Edi Smoliću (43).
Županijsko državno odvjetništvo Brkića tereti da je za Smolića od još uvijek nepoznate osobe za iznos od tri tisuće kuna kupio 8,28 grama heroina. Taj heroin mu je trebao predati u poslijepodnevnim satima 24. srpnja 2009. godine na parkiralištu kod zadarskog Gradskog groblja. Iako su obojica stigla na dogovorenu poziciju do primopredaje nije došlo jer su im plan pokvarili policajci. Brkić je drogu odmah dobrovoljno predao nakon čega su uhićeni.
Kako su se vještački nalazi i mišljenje koje su za Edu Smolića donijeli dr. Žampera i dr. Sabljar podosta razlikovali, jučer su njih dvoje neposredno saslušani.
Odmah se pokazalo kako je do tih različitosti došlo zbog proteka vremena. Naime, Žampera je sa Smolićem razgovarao neposredno nakon uhićenja pa je kod njega osim PTSP-a prouzročenog sudjelovanjem u Domovinskom ratu tada zamijetio i elemente ovisnosti o heroinu kao i apstinencijske krize kad mu je droga nedostupna.
Zaključio je i kako je zbog šmrkanja heroina on u vrijeme uhićenja bio smanjeno ubrojiv, dok to isto dr. Sabljar nije zaključila. Ona je izmijenila svoj vještački nalaz u dijelu gdje je navela kako kod Smolića nije razvijena ovisnost o heroinu već da je ona na samoj granici, a do krivog zaključka je došla iz razloga što je imala podatak da je Smolić boravio u pritvoru te da u to vrijeme nije zatražio supstitucijsku terapiju.
– Ako on nije bio u pritvoru, onda povlačim to svoje mišljenje – rekla je Sabljar.