Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U kvateranu piše tko je bio dužan po burilo vina

12.09.2013. 22:00
U kvateranu piše tko je bio dužan po burilo vina


Veliki dan za Radašinovce, mjesto pod ingerencijom Grada Benkovca. U školskoj zgradi i oko nje sakupili su se gotovo svi žitelji od ukupno 240 koliko ih ima prebivalište u ovom živopisnom mjestu smještenom na rubu Vranskog bazena.
– Predstavlja se Glagoljski kvateran Župe sv. Ante u Radašinovcima 1784. – 1795. koji je priredio mons. dr. sc. Pavao Kero, a izdala Stalna izložba crkvene umjetnosti Zadar, kazao je moderator prof. Božo Došen na početku svečanosti.
Uz nastup KUD-a Kamen Popovići, Radašinovci, selo kneza Radoša i starohrvatskih utvrda Zečeve glave, Osredaka i Krejina grada, u četvrtak su bili u znaku kvaterana, knjige računa neke župe.
– Od glagoljaških kodeksa iz Radašinovaca ostao je kvateran Bratovštine sv. Ante Padovanskog, jedan list matice krštenih i oporuka Rade Milakovića napisana 27. svibnja 1714. godine, kazala je dr. sc. Grozdana Franov Živković, uz mons. Pavu Keru i Mariju Kero, autorica knjige.
Pisar kvaterana, veličine 280×100 milimetara sa 134 stranice pisane kurzivnom glagoljicom, bio je radašinovački župnik don Bože Končić iz Sali na Dugom otoku gdje je 11. srpnja 1796. umro. Kodeks je nedavno pronađen u Salima.
– U kvateranu u kojem nedostaje jedanaest listova, govori o sucima Bratovštine, od Ivana Došena, Brne Rakića do Nikole Bašića, dok je u razdoblju koje obuhvaća kvateran, kapetan sela bio Ivan Drlić, a kapetan susjednih Banjevaca Vid Šarlija. On je kupio vola 5. prosinca 1787. godine, rekla je Franov Živković.
U ovom razdoblju zabilježeno je dvadeset i šest ugovora. Da su volovi bili važni u svakodnevnom preživljavanju vidi se po tome što su volovi i krave imali imena poput Braćonja, Zimona, Milota, Guleša, Košut, Markonja te krava Jutroša.
Zapisan je i velik broj bilješki o posudbi sredstava crkve i Bratovštine u novcu i poljoprivrednim i stočarskim proizvodima drugim bratovštinama. Dužnici su tako Ive Uričin iz Pakoštana, iz Vrane Jakov Kračlević, Šimun Mirčetić, Lazo Krkleš, Vid Polić (svjedok don Mate Stazić, parok od Vrane), Ilija Strihuljica. Iz Zlosela je bio dužnik Jure Čubrić; Ive Katunarić i Cvitko Katunarić, Marko Zmijanac iz Vukšića. Iz Banjevca su dužnici Miše Šarlija, Ivan Troskot, Mate Jajaš, Osip Kardum, Frane Baković sin Vidov, fra Luka Žurić, Brne Brković, Ivan Baković, Luka Nakićen, Marko Baković, Oso Bulat. Bilo je dužnika i iz Murtera, Betine, Zadra, Rodalica, Islama, Smilčića, Sali. Po burilo vina dužni su bili Zadrani Nikola Milaković, Marko Novaković, Nikola Arbanas, Mate Arbanas, Marko Raveta a iz Islama Nikola Kalujer.