Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Hitni pacijenti na magnetsku u Gospić

12.09.2016. 22:00
Hitni pacijenti na magnetsku u Gospić


Zadarska bolnica početkom prošlog tjedna dobila je novi CT uređaj zbog čega je upriličena svečanost na koju su došla čak četiri ministra tehničke Vlade. I dok su se nizale izjave poput unaprjeđenja kvaliteta zdravstvenih usluga, poboljšanja standarda i već svima nam dobro znane rečenice, u sjeni je ostalo kako jedini uređaj za magtnetsku rezonanciju u Općoj bolnici Zadar, ne radi.
Potvrdu o kvaru dobili smo i od Željka Čuline, ravantelja OB Zadar, koji navodi kako je uređaj u kvaru od 2. rujna. Navikli su se već pacijenti da se magnetska rezonancija kvari vrlo često, jednostavno riječ je o uređaju koji je pomalo dotrajao i na kojem se do sada obavilo velik broj pretraga. Otežavajuća okolnost je kako je za popravak potrebno gotovo 700 tisuća kuna.
– Preliminarna ponuda tvrtke Siemens za popravak magnetske rezonancije iznosi oko 690.000 kuna. Iznos nije mali i ravnateljstvo Opće bolnice ulaže izuzetne napore da pronađe potrebna sredstva. Popravak može trajati i do mjesec dana, zbog hitnog postupka javne nabave i potrebnog vremena za popravak. Dok se MR ne popravi hitni slučajevi će se obrađivati u OB Gospić, izjavio je Čulina.
Zadarska bolnica je uređaj za magnetsku rezonanciju dobila zahvlajujući donaciji zadarskih tvrtki prije osam godina. Budući da je često izvan funkcije zbog kvarova, ionako najduže liste čekanja za ove pretrage dodatno se produljuju. U planu je nabava novog MR-a, no on je planiran za buduću Polikliniku.
U Općoj bolnici Zadar, nažalost, MR nije jedini uređaj izvan pogona. U kvaru je i ultrazvuk.
– Dok se ne pronađu sredstva za kupnju novog ili popravak starog ultrazvuka, što ovisi o procjeni servisera o ozbiljnosti kvara, ovaj tjedan dobit ćemo na posudbu zamjenski ultrazvuk, koji će djelomično riješiti problem, naglasio je Čulina te dodaje kako se radi na pronalaženju mogućnosti nabavke nove opreme s kojom bi se povećao broj pretraga i smanjile liste čekanja.