Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ove godine nestala srpanjska rupa?!

12.09.2016. 22:00
Ove godine nestala srpanjska rupa?!


Rano je još za sasvim pouzdane i definitivne brojke i statistiku jer je špica turističke sezone dakle, srpanj i kolovoz, tek za nama no, svatko od nas ima neki svoj dojam i sliku o ta dva udarna, ljetna mjeseca u godini. Iako, kako je naglasio i Mladen Malta trgovac te predsjednik Udruženja zadarskih obrtnika, na kraju se “punti” zbroje. Svoju ocjenu sezone imaju i Stipe Knežević, predsjednik zadarske Obrtničke komore te Branka Martinec, direktorica prodaje u hotelu Pinija.
Skandinavci i Birtanci najviše troše
– Čini mi se da je špica turističke sezone bila bolja nego lani. Posjetio nas je veći broj turista nego prošle godine i ti su turisti i dobro trošili, ali s druge strane i ponuda je iz godine u godinu sve bolja. Najviše troše gosti koji nam stignu niskobudžetnim letovima kao što su među ostalima, Skandinavci i gosti iz Velike Britanije. Oni su dobri potrošači, a nisu mobilni. Slete na aerodrom, uzmu taxi i dođu u grad. Riječ je o gostima mlađe životne dobi koji se ne zadržavaju dugo u destinaciji, uglavnom su tzv. tranzitni gosti, ali dok su u gradu vole potrošiti – ispričao je svoj dojam Mladen Malta.
Naglasio je ono što, kako je rekao, ponavlja već godinama, a to je da turističku sezonu treba što više produžiti te nastojati i dalje turiste privlačiti raznim manifestacijama, dati im osim same ljepote grada i još jedan dobar razlog da dođu baš u Zadar.
– Mi ljeti, ta dva mjeseca radimo od jutra do mraka. No, godina broji 356 dana. Treba preživjeti i stoga mislim kako bi sve one puste manifestacije što su zgusnute u tih 60-tak dana trebalo nekako rasporediti pa da turisti imaju što više razloga da nam dolaze i nakon sezone – mišljenja je Malta.
Alibi za lošu popunjenost
Osim što je predsjednik Obrtničke komore, i Stipe Knežević je poznati zadarski ugostitelj koji ima restoran u centru grada s dugogodišnjom tradicijom i reputacijom. On je špicu sezone ocijenio – dobrom.
– Ne mogu reći da nisam zadovoljan. Bilo je puno posla, ali sam isto tako zbog toga morao zaposliti i više ljudi. Konkurencija je jaka i sve veća i na Poluotoku ove sezone ima 1.300 mjesta više. Mislim da je i više ljudi bilo u gradu nego lani, a što se tiče sezone za mene je bio bolji kolovoz od srpnja. Čini mi se da je bilo najviše Nijemaca, Skandinavaca i Čeha – sažeo je svoje dojmove o ovogodišnjoj špici turističke sezone Stipe Knežević.
Branka Martinec direktorica prodaje u hotelu Pinija i turistička radnica s bogatim i dugogodišnjim iskustvom u branši kaže kako je i njezin dojam da je ova špica sezone bila bolja nego lani.
– Bio je veći broj dolazaka i noćenja i to od početka srpnja pa sve do kraja kolovoza. Što se tiče strukture gostiju, tradicionalno imamo vjerne goste – Nijemce, Austrijance i Slovence, ali mi je drago da nam se i domaći gosti polako počinju vraćati u većem broju. Nije nikome problem špica sezone, problem je pitanje kako sezonu što više produžiti – naglašava i Branka Martinec dodajući, kako ove godine nije bilo ni tzv. famozne srpanjske rupe.
– Koliko sam primjetila ove se godine to nije spominjalo. Mislim da je taj pojam zapravo mnogima služio samo kao alibi za lošu popunjenost smještajnih kapaciteta. Živimo na području gdje bi sezona mogla i trebala trajati barem šest mjeseci u godini i na tome trebamo svi zajedno raditi – zaključila je Branka Martinec iz hotela Pinija u Petrčanima.