Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Popovi glagoljaši u Ninskoj biskupiji

12.09.2016. 22:00
Popovi glagoljaši u Ninskoj biskupiji


U sklopu sedmog po redu tradicionalnog Sabora glagoljaša, koji se održava pod nazivom “SLOVO ROGOVSKO”, u multimedijalnoj dvorani Barokne kuće održano je zanimljivo i poučno predavanje na temu postojanja glagoljice u Zadarskoj županiji.
Stručno predavanje su zajednički organizirali Udruga glagoljaša Zadarske županije s predsjednicom Danijelom Deković i Turistička zajednica grada Nina s direktoricom Marijom Dejanović.
Nakon što su otvorile skup Dejanović i Deković svaka na svoj način zahvalile su na odazivu predavačima te također okupljenima na dolasku.
Prvu je temu “Glagoljica i hrvatska ćirilica u Ninskoj biskupiji” opširno elaborirala dr. sc. Grozdana Franov-Živković. U nastavku je za govornicu izašao dr. sc. Ivica Vigato koji je govorio na temu “Jezik i pisma u spisima Ninske biskupije” da bi na kraju stručni skup opširnim izlaganjem na temu “Popovi glagoljaši u Ninskoj biskupiji” okončao mons. sc. dr. don Pavao Kero.
Sudionici ovog lijepog kulturnog događaja prije nego što su se pozdravili s domaćinima zajedno su obišli ninske kulturno-povijesne znamenitosti. Među njima su također bila i trojica istaknutih ruskih predavača koji sudjeluju na spomenutom sedmom Saboru glagoljaša, doc. dr. sc. Aleksandar Aleksandrovič Novik, postdiplomat Vjačeslav Viktorovič Kozak te prof. dr. sc. Andrej Nikolajević Soboljev.