Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Preko stotinu sukošanske djece dobiva moderni vrtić

12.09.2016. 22:00
Preko stotinu sukošanske djece dobiva moderni vrtić


Umjesto dugo očekivanih i najavljivanih radova na proširenju Dječjeg vrtića Zlatna lučica smještenog na obali uvale Zlatna luka kod Sportskog centra, Komunalno poduzeće Zlatna luka d.o.o. Sukošan započelo je s čišćenjem terena za novi vrtić na sasvim novoj lokaciji, tik do zgrade osnovne škole i dvorane, odmah do sjeverno-istočne ograde.
– Postojeća zgrada koja je izgrađena prije točno 40 godina, 1976., u to vrijeme bila je najmodernija zgrada dječjeg vrtića u zadarskom okruženju i šire, međutim, uz to što je postao pretijesan, sad su i neka druga vremena i potrebe. Kako bi povećali smještajne kapacitete i zadovoljili potrebe roditelja za smještajem djece te da bi osigurali djeci najbolje uvjete sukladno standardima donesena je odluka o gradnji novog vrtića s jaslicama, pojasnio je sukošanski načelnik Ante Martinac, dodajući kako dječji vrtić vlaži, te kako doista nema dovoljno mjesta za smještaj djece.
Martinac dodaje i kako još nisu donijeli odluku o prenamjeni postojećeg dječjeg vrtića jer, kaže, ima vremena.
Kako doznajemo od ravnateljice Milice Ćoso, vrtić Zlatna lučica u Sukošanu i Debeljaku ima 120 djece, bez polaznika male škole.
– Novi moderni dječji vrtić za sljedećih 30 do 40 godina gradit će se kod škole kako bi djeca mogla koristiti malu i veliku školsku sportsku dvoranu te nekoliko stotina metara udaljeno nogometno igralište Dešenj, istaknuo je Martinac.
Riječ o površini od oko 3.000 metara četvornih koje je sve donedavno bilo u vlasništvu Ante Pavića (Arif Krasonja), Marka Pavića (Škapulo) i Ane Rogić (Pajinka).
– Riješeni su imovinskopravni odnosi i vlasnici zemljišta dobili su zamjensko zemljište približno istih površina na novoj lokaciji, u Tustici istočno od zadnjih kuća u zaselku Makarska, objašnjava sukošanski načelnik.
U tijeku je izrada geodetske podloge i izrada idejnog projekta koji provodi projektni tim iz Sukošana: Miro Torbarina, Iva Dević Obradović, Ivona Gašparović, Tanja Popović, Marko Gašparović, Ante Martinović, Đani Pavić, Alfred Brezovski.
– Projekt pripremamo za EU fondove tako da ćemo o početku izgradnje znati više do kraja godine, najavio je Martinac.
Projekt modernog vrtića s jaslicama, suvremeno opremljen i s kuhinjom, ovisno o ishodu javne nabave, koštat će oko 6 milijuna kuna. Bit će rađen sukladno zahtjevima državnog pedagoškog standarda čija će osnovna djelatnost biti predškolski odgoj djece od šest mjeseci djetetova života do polaska u osnovnu školu.