Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Izgradnja Poliklinike zaustavljena zbog intervencija Bolnice u projekt

Autor: Siniša Klarica

12.10.2009. 22:00
Izgradnja Poliklinike zaustavljena zbog intervencija Bolnice u projekt


U sjenci borbe za ravnateljsku stolicu u Općoj bolnici Zadar koja je toliko zaokupirala zadarsku javnnost, malo je tko primijetio da su obustavljeni radovi na izgradnji zadarske Poliklnike. Još 25. rujna Opća bolnica Zadar primila je obavijest od resornog ministarstva da se prekidaju radovi sukladno čl. 60.  Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske je za privremenu obustavu radova na izgradnji zadarske poliklinike prozvalo Opću Bolnicu Zadar.
„Ministarstvo kao Naručitelj je sukladno članku 63. Ugovora o ustupanju radova  naložilo privremenu obustavu izvođenja radova slijedom činjenice kako je OB Zadar mijenjalo projektnu dokumentaciju bez suglasnosti investitora radova, odnosno Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, kaže se u službenom očitovanju ministarstva.
Ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Darijo Nakić kaže da mu nije jasno zašto se proziva zadarska bolnica, kad ona uopće ne može mijenjati projekt.
– Radi se o jednom mišljenju za kojeg smo mi dali suglasnost da se tako i tako postupi. O kojem mišljenju i zašto, ne mogu vam sad govoriti. Naglašavam, to je bilo samo mišljenje, a ne naputak jer Ministarstvo je to koje odlučuje. Još uvijek mi nije jasno zašto su radovi obustavljeni kad smo mi uvijek bili otvoreni i transparentni, rekao je kratko ravnatelj Nakić.
Međutim, Nakić je ipak priznao da se predmetna suglasnost odnosi na most koji je trebao spojiti zgradu Poliklinike preko ulice Nikole Šubića Zrinskog s bolničkim kompleksom. No u bolničkim krugovima se „šapuće” da su se bez suglasnosti ministarstva počele graditi i neke garaže. Dario Nakić nije htio komentirati ni onaj, pomalo dramatičan dio iz očitovanja kabineta ministra koji kaže: “Naime,  tijekom izvođenja radova Opća bolnica Zadar izvijestila je Ministarstvo  o promjenama u projektnoj i tehničkoj dokumentaciji iako za promjene nije dobila suglasnost Ministarstva. Ministarstvo je sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske bilo primorano izvršiti obustavu radova, te smo o istom izvijestili Državno odvjetništvo i zatražili uputu o daljnjem postupanju”.
Ministarstvo još naglašava da je ugovor o ustupanju radova na izgradnji Poliklinike Opće bolnice Zadar po sistemu «ključ u ruke»,  sklopljen je između Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi,  kao Naručitelja radova i «Alkom» d.o.o. Split (nositelj ponude), Cetina» d.d. Sinj (zajednički ponuditelj)  i «Arhingtrade» d.o.o. Zagreb (zajednički ponuditelj),  kao Izvoditelja radova po provedenom otvorenom postupku javne nabave. Koliko će sve ovo „poskupiti” ionako već desetljećima dugu trakavicu oko izgradnje zadarske poliklinike ni jedna od strana nije naglasila.
Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, donedavni ravnatelj OB Zadar, također ne zna o čemu se i o kakvom projektiranju tu radi.
– Parkiralište, a ne garaža i most su predviđenim projektom, te mogu reči da Bolnica nije mijenjala ništa u projektu, rekao je kratko gradonačelnikVrančić.