Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Opasnost od zvončića još prijeti

Autor: Siniša Klarica

12.10.2009. 22:00
Opasnost od zvončića još prijeti

Foto: Velimir BRKIĆ



Hrvatski centar za razminiravanje u Zadru označio je zaselak Ražanca Škuliće još uvijek minski sumnjivim prostorom. Iako se ne radi o prostoru koji je bio na prvoj crti bojišnice, HCR je prije početka turističke sezone, s tri table označio cijeli prostor jer se sumnja da se na njemu nalaze zaostali “zvončići” od kazetnog punjenja višecijevnog raketnog bacača ili točnije NUS tipa KB-1. Međutim, razminiravanje tog područja, kako kaže pročelnik HCR-ove podružnice Zadar Josip Čerina, nije u nadležnosti HCR-a nego MUP-a. HCR je samo iz preventivnih razloga postavio table upozorenja, dok se potpuno ne ukloni opasnost. Međutim, iako samo razminiravanje nije u nadležnosti HCR-a, Čerina upozorava na primjere Petrčana i Zatona koji su također naselja izvan zone ratnih djelovanja, ali koja su očišćena od zvončića u organizaciji HCR. Isto kao i u Petrčanima i Zatonu, table upozorenja stvorile su, kažu u Ražancu, neugodu među turistima kojima su domaći morali objašnjavati da se ne radi o nikakvim minskim poljima već obvezi označavanja područja ako postoji ikakva sumnja da se na njemu nalaze neeksplodirana ubojna sredstva.
Međutim, prema tumačenju PU zadarske, njezini pirotehničari nisu nadležni za razminiravanje ovog područja. Pirotehničar Zvonko Majdančić kaže da on i njegovi kolege iz PU zadarske na teren izlaze samo ako je došlo do stradavanja.
Njegove riječi potvrđuju i u središnjici HCR-a u Sisku te ukazuju na zakonom nedefiniranu nadležnost u ovom slučaju.
– Mi smo zapravo postavili oznake da se ne radi o opasnosti od mina, nego od zaostalog, neeksplodiranog ubojnog sredstva. Te se oznake u Hrvatskoj nisu mijenjale od kraja Drugog svjetskog rata. Istina je da u Zakonu o humanitarnom razminiravanju piše da za ovakve slučajeve nije nadležan HCR, ali ne stoji strikno niti da je MUP. U svakom slučaju, ova odredba bi se uskoro trebala promijeniti, rekao je glasnogovornik HCR-a Mladen Crnković.