Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Optuženi Čirjak: “Dlaka droge nije nađena kod mene”

Autor: Minja Gugić

12.10.2009. 22:00
Optuženi Čirjak: “Dlaka droge nije nađena kod mene”


Trojica optuženika jučer su iznijela svoju obranu, a prije toga saslušan je brat Denisa Budana, rođak Alena Čirjaka te Slavko Zelić kojeg je na sud privela policija jer se nije odazivao na sudske pozive
Iznošenjem obrane optuženih te završnim govorima obrane i optužbe, jučer je na Županijskom sudu u Zadru pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Boris Radman okončan dokazni postupak u suđenju protiv Denisa Budana, Alena Čirjaka i Đonija Jelića koji se optužnicom terete zbog kaznenog djela zlouporabe opojne droge.
Tako je Denis Budan iznio obranu, ali je odbio odgovarati na pitanja optužbe i obrane. Naglasio je kako se ne osjeća krivim.
– Odgovorno tvrdim da nikad nisam prodavao drogu, ni Alenu Čirjaku niti ikome drugome. Istina je i priznajem da sam do sada osuđivan zbog droge, ali to je bilo zbog sadnje marihuane. Povremeno konzumiram drogu. Priznajem da je bilo razgovora s Alenom Čirjakom da bi nabavili drogu od neke treće osobe, ali za svoje potrebe. Tog 5. rujna prošle godine razgovarao sam s Čirjakom. Ne znam u vezi čega smo pričali, ali smo se dogovorili da se nađemo. Kad sam išao na taj susret presrela me policija i počeli su me pretresati jer su mislili da imam drogu. Kad sam ih upitao zašto mi to rade jedan mi je policajac odgovorio kako sam se “očigledno nekome zamjerio” – pričao je Budan.
Pojasnio je kako se on i Čirjak dugo poznaju jer mu je Čirjakova supruga rodica.
Među ostalim je na kraju istaknuo kako mu nije potrebno prodavati drogu jer pristojno živi od poljoprivrede, stočarstva i ribolova.
– Jednom sam se “opekao” zbog marihuane i to mi je bila dobra škola – zaključio je Budan.
Optužnicu ne razumije
Alen Čirjak je također naglasio kako se ne osjeća krivim te kako optužnicu ne razumije. Osvrnuo se na iskaze svih saslušanih svjedoka tvrdeći kako nikad s nikim od njih nije dogovarao prodaju droge. Priznao je da je povremeni konzument, a onda je detaljno Sudskom vijeću prepričao svoje kretanje tog za njega kobnog, 23. rujna prošle godine.
– Kad sam se vraćao u Zadar po sina koji je bio na nogometnom treningu na Višnjiku, ispred Sukošana me najprije zaustavila prometna policija što me začudilo jer nisam bio u prometnom prekršaju, a onda je odnekud munjevitom brzinom dojurilo neko auto na kojem su se još u vožnji otvorila vrata i iz njih su izašle neke osobe koje su mi prislonile pištolj na glavu, bez značaka, bez ičega… Di je droga? Vadi drogu! Jedan od njih mi je pretražio sve džepove i izvadio dvije tisuće eura koje sam imao sa sobom. To su bili novci od prodaje dionica iz Fonda branitelja, a bile su namijenjene za kupnju kolica i ostalih dječijih potrepština za tek rođene blizance. Izvadili su me iz auta, stavili mi lisice na ruke i odveli u postaju – prepričavao je Alen Čirjak.
Pri ispitivanju u policiji, prema Čirjakovim tvrdnjama, policajci su mu rekli kako sve znaju i kako znaju da je kupio drogu od Budana. Ostao je u policijskoj postaji do 14 sati sljedećeg dana.
Veselje u postaji
– Sutradan sam čuo neko veselje u postaji, a onda je došao jedan policajac i rekao mi: “Lolo moja, napokon si dolijao nakon toliko godina. Našli smo 53 grama”. Želim naglasiti da nikakvu drogu nisu našli kod mene ni kod mene doma, ni u mom autu, nigdje. Nikakva droga ne pripada meni niti radim bilo kakve poslove vezane uz drogu. Već sam 13, 14 mjeseci u pritvoru bez “dlake” droge. Što se tiče Đonija Jelića njega znam od prije Domovinskog rata, počeli smo se družiti kroz rat na bojištima. Nakon rata znali smo se čuti telefonom jer sam od njega kupovao ribu – dodao je na kraju optuženi Čirjak koji također nije želio odgovarati na pitanja obrane i optužbe.
Sa slobode i bez odvjetnika
Đoni Jelić koji se jedini brani sa slobode i bez odvjetnika kratko je rekao kako boluje od teškog oblika PTSP-a te da nije u stanju odgovarati na pitanja, a što se tiče obrane rekao je kako ostaje pri onoj koju je dao istražnom sucu.
Prije iznošenja njihovih obrana, kao svjedok je saslušan brat Denisa Budana Dalibor, potom Čirjakov rođak i Slavko Zelić kojeg je na sud privela policija jer se nije odazivao na sudske pozive.
Podsjećamo, prema optužnici Denis Budan se tereti da je od kolovoza pa do sredine rujna na području Biograda, Pakoštana i Vrane nabavljao heroin, koji je potom prodavao i to najčešće Alenu Čirjaku pa mu je tako 23. rujna lani prodao 53,1 grama heroina i zaradio 11 tisuća eura.
Čirjaka optužnica tereti za “dilanje”, dok je Jelić optužen da je od Alena Čirjaka kupio 1,9 grama heroina koji je “platio” ribom.
Izricanje presude zakazano je za srijedu.