Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nastavljeno suđenje Emilu Stoliću

12.10.2010. 22:00
Nastavljeno suđenje Emilu Stoliću


Stolić je prema optužnici pronevjere “izvodio” putem navodnih kupovina kamionskih autoguma, naplata nepripadajućih dnevnica, naknada za korištenje privatnog vozila u službene svrhe, troškova taxi službe, loco-vožnje…


Nakon više od godine stanke jučer je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje 64-godišnjem Emilu Stoliću, bivšem direktoru benkovačke Regionalne veletržnice koji je optužen za zlouporabu položaja i ovlasti, a do ovako duge stanke u suđenju došlo je zbog toga što je vještakinja financijske struke Majda Korljan na traženje Sudskog vijeća kojim predsjeda Boris Radman, morala detaljno “pročešljati” sve poslovne knjige za što je trebalo vremena.
Stolić je jučer ponovio kako se ne smatra krivim ni po jednoj točki “debele” optužnice koja ga tereti da je oštetio benkovačku veletržnicu za 156 tisuća kuna.
Vještakinja Korljan je tako jučer pojašnjavala što je sve utvrdila uvidom u poslovne knjige te je navela kako je bilo nepravilnosti. Tako je primjerice, pojasnila kako je računovodstvo benkovačke veletržnice ispostavilo Stoliću novčane iznose za članove Nadzornog odbora, a prema Zakonu o računovodstvu ti iznosi se nisu smjeli isplaćivati u gotovini, već preko žiro računa članova Nadzornog odbora.
– U konkretnom slučaju prekoračene su ovlasti jer je prekršen Zakon o platnom prometu i Zakon o porezu na dohodak, a odgovorna osoba je uvijek direktor – rekla je vještakinja te je dodala da je isti slučaj i s tvrtkom “Frigomotors”.
Naime, Stolić je kao direktor veletržnice s blagajne podigao 15 tisuća kuna što je suprotno Zakonu o platnom prometu jer je Regionalna veletržnica Benkovac temeljem ponude ukoliko je ona prihvaćena, taj iznos trebala uplatiti također na žiro račun te tvrtke.
Bilo je još riječi o putnim nalozima i nedostatku vjerodostojne dokumentacije, korištenju automobila i sredstvima za reprezentaciju.  
Emil Stolić se, podsjećamo, prema optužnici zadarskog tužiteljstva, tereti da je kao direktor Regionalne veletržnice Benkovac, od sredine prosinca 2003. do sredine kolovoza 2004. godine naložio računovodstvu da mu se u ime više osoba isplate novčani iznosi na ime njihovog članstva u Nadzornim odborima Agroprodukta, odnosno Regionalne veletržnice Benkovac, a novac je zadržao za sebe. Još se tereti da je kao direktor Regionalne Veletržnice Benkovac u vremenu od početka 2003. do kraja rujna 2004. godine naložio isplate temeljem neistinitih računa, naplatio više novca po putnim nalozima nego ga je pripadalo te podigao više akontacija ili pozajmica koje nije pravdao putnim nalozima. Svote novca kojima je oštetio Regionalnu veletržnicu kreću se od 27 pa do 60 tisuća kuna, a Stolić je prema optužnici pronevjere “izvodio” putem navodnih kupovina kamionskih autoguma, naplata nepripadajućih dnevnica, naknada za korištenje privatnog vozila u službene svrhe, troškova taxi službe, loco-vožnje…Na popisu kažnjivih djela nalazi se i naplata dnevnica za vikende, državne praznike zbog čega se Stolić tereti za zloporabu položaja i ovlasti te prijevaru u službi.
Stolić će svoju obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka, a suđenje se nastavlja.