Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U Biogradu izlaže 55 autora iz 30-ak zemalja svijeta

Autor: Velimir Brkić

12.10.2012. 22:00
U Biogradu izlaže 55 autora iz 30-ak zemalja svijeta


U Zavičajnom muzeju Grada Biograda na Moru, muzeju koji čuva vrijednu spomeničku baštinu iz bogate prošlosti biogradskog primorja i okolice, otvorena je izložba slika pod nazivom Art International Total. Riječ je o izložbi međunarodnog karaktera koju su organizirali umjetnička Udruga “ART – TOTAL” u suradnji sa biogradskim Zavičajnim muzejem te nekoliko drugih grupa i Udruga kao što su BBK Westfalen – Njemačka, Umjetnička grupa El Kordy Wien / Beč Austrija te UO “Jadertina” Zadar.
– Radi se o projektu od iznimne vrijednosti na kome je predstavljeno čak 55 umjetnika i umjetnica – slikara, kipara, grafičara, objekt-umjetnika i fotografa iz 30-ak zemalja svijeta, sa svih šest kontinenata, prigodom obraćanja je rekao pjesnik i slikar Zvonko Čulina, organizator izložbe i umjetnički voditelj ovog multimedijalnog projekta, ujedno i voditelj Udruge “ART – TOTAL”.
Na ovoj izložbi izloženo na kojoj je izloženo 60 slika umjetnika iz Austrije, Njemačke, Japana, SAD, Azerbajdžana, Egipta, Južne Koreje, Francuske, Engleske, Ukrajine, Grčke, Poljske, Češke, Rumunije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Škotske, Čilea i Irana, sa svojim slikama predstavilo se i 14 hrvatskih autora.
Zadarsku županiju predstavljaju likovni umjetnici – Senka Radić, župan Stipe Zrilić, Lucija i Zvonko Čulina, te umjetnički fotografi Dinko Denona i Branko Antunović.
Otvorenju izložbe u Zavičajnom muzeju nazočio je veliki broj posjetitelja, među njima i dožupan Đani Bunja.
– Likovna pa tako i svaka druga umjetnost je nužna, jer je zadovoljenje onog duhovnog u svakom od nas. Stoga posebne pohvale organizatorima i domaćinima za ovu doista vrijednu izložbu, kazao je Bunja.
Uz nekoliko prigodnih riječi ravnatelja muzeja Draženka Samardžića te recenzenta i kritičara Fabijana Lovrića, ovu jedinstvenu izložbu proglasio je otvorenom gradonačelnik Ivan Knez.
– Grad Biograd na Moru ima iznimnu čast da ugošćuje velike svjetske umjetnike osebujnog stila i da možemo biti domaćini ovako važnog kulturnog događaja kao što je multikulturalna izložba Art International Total, rekao je gradonačelnik Knez.
Pritom je pozvao Biograđane i žitelje Zadarske županije da pogledaju ovu jedinstvenu multikulturalnu izložbu prepoznatljivih umjetnika jer ‘njihova djela govore više od tisuću rijeci, ostavljaju trajan dojam i tjeraju na razmišljanje’.
Za ovu prigodu, tiskani su i prikladni plakati i pozivnice te dvojezični katalozi na hrvatskom i njemačkom jeziku. U glazbenom dijelu programa otvaranja na klavijaturama je nastupio Stewart Schultz (USA – Posedarje).
Izložba u Zavičajnom muzeju je otvorena svakog dana od 7 do 15 sati osim nedjelje, sve do kraja mjeseca, 31. listopada.