Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Mediteran u detaljima Stipe Suraća

12.10.2016. 22:00
Mediteran u detaljima Stipe Suraća


U galeriji Kapetanova kula sinoć je otvorena izložba zadarskog fotografa Stipe Suraća pod nazivom Rastočeno vrime, u sklopu projekta “Različitost je bogatstvo Mediterana”. Fotografije prikazuju motive Mediterana, brodove, more, ljude, masline, sa specifičnim Suraćevim ‘rukopisom’.
Nastupila su tri člana Tovareće mužike, koje je najavio jedan od njih, Šime Ušalj. Člansku iskaznicu Mužike dodijelili su autoru izložbe, koji ih često fotografira.
Nakon rukanja Mužike o izložbi je govorio Ante Mihić. Pričao je o Mediteranu kakvim ga zamišlja i onom kakvim ga Surać vidi.
– Biti otvoren ljudski, to je Mediteran. Stipe je kao umjetnik raznovrstan. Ako je umjetnost totalitarna, onda nastaje kič. U duhu Mediterana, otvorimo se i sjednimo skupa za stol. Živjeli!, kazao je Mihić.
Stipe Surać je freelance fotograf i u dvadeset godina profesionalnog rada objavio je nekoliko tisuća fotografija u više desetaka knjiga o hrvatskoj prirodi, kulturi, mjestima, ljudima i slučno. Njegove fotografije objavljuju se u časopisima u Hrvatskoj i svijetu. Dobio je preko 60 nagrada na raznim fotografskim natjecanjima.