Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na rasvjetnom stupu u Jazinama poderana zastava

12.10.2016. 22:00
Na rasvjetnom stupu u Jazinama poderana zastava


Gradska uprava Zadra zadnjih se tjedana javno sramoti, ali i izlaže novčanoj kazni zbog isticanja poderane državne zastave na jednom rasvjetnom stupu na dnu uvale Jazine. Građani, ali i strani gosti koji pohode Zadar, već dugo na ovom stupu svjedoče nemaru odgovornih u Gradu Zadru za postavljanje i skidanje hrvatskoga barjaka.
Jasno je kako je obiman posao uoči svakoga državnoga praznika, vjerskoga blagdana i gradu važnih dana postaviti sve te silne zastave na unaprijed određena mjesta, kao i skinuti ih nakon toga. Ova poderana zastava upućuje kako je na nju u najmanju ruku zaboravio netko od odgovornih za te poslove, međutim s obzirom koliko ljudi dnevno prođe pored stupa o koji je obješena, pravo je čudo da netko već nije primijetio da visi poderani barjak.
Inače, prema članku 5. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske stoji kako je “zabranjeno javno isticati dotrajale, neuredne, poderane ili na drugi način oštećene grb ili zastavu Republike Hrvatske”. U drugom članku istog zakona stoji kako je za to zapriječena i novčana kazna od 50 do 300 njemačkih maraka u kunskoj protuvrijednosti.