Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Posjed kod Tinja ogledni primjer hrvatskog maslinarstva

12.10.2016. 22:00
Posjed kod Tinja ogledni primjer hrvatskog maslinarstva


Na imanju poljoprivredne zadruge MasVin Polača boravilo je jučer 180 najistaknutijih svjetskih autoriteta s područja maslinarstva. Posjed kod Tinja posjetili su kao ogledni primjer maslinika u Dalmaciji. Dočekao ih je, u svom osebujnom stilu, Radoslav Bobanović vodeći ih kroz maslinik jašući na kobili. U srcu plantaže dočekala su ih tek samljevena jednosortna ulja istaknute ekološke proizvodnje, a najveći interes pobudile su naravno izvorne sorte – buža, orkula, istarska bjelica…
Hrvatska, kao mala maslinarska zemlja koja je uspjela biti domaćin VIII. Internacionalnom maslinarskom simpoziju, može biti ponosna jer je riječ o skupu koji se održava tek svake četiri godine, a na kojem 600-tinjak autora iz cijelog svijeta izlaže najnovija saznanja vezana uz maslinarstvo i uljarstvo. Zadovoljstvo nije skrivao ni dr. Slavko Perica, predsjednik organizacijskog odbora i ravnatelj splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša.
– Sretni smo da smo prepoznati kao maslinarska zemlja i što smo uspjeli na posljednjem okupljanju u Argentini pred četiri godine dobiti domaćinstvo ovogodišnjeg simpozija. Ovdje smo na posjedu MasVina nakon obilaska Primoštena Burnjeg gdje smo im pokazali izvorni uzgoj u kršu i terasama otetim kamenu. To je tradicija i ponos, ali ovo je prikaz sadašnjosti i budućnosti na ekološkoj plantaži koja poštuje tradiciju, ali je postavljena da omogućava suvremene agrotehničke mjere, dakle primjer kojim treba ići, rekao je Slavko Perica.
Ponos nisu krili ni Bobanović, kao ni Željko Uzelac iz MasVina, jer su za prikaz uzornog maslinika vrsnih proizvođača svjetski znastvenici u karavani s tri autobusa i mnoštvu automobila potegli od Podstrane i Splita do Tinja. Bližeg, značajnijeg i uzornijeg proizvođača, koji će oslikati hrvatski put u maslinarsku budućnost, nisu mogli naći.
Porazgovarali smo s nekoliko istaknutih svjetskih autoriteta i zajedno s njima kušali neka od sedam predstavljenih ulja te ragledali izgled listova i plodova svake od naznačenih vrsta. Posjed MasVina ove godine doista je zablistao:
– Kao da se sve složilo na zahvalu našoj muci u ovoj čaroliji prirode, jer eto nam najvećeg skupa znanstvenih autoriteta svijeta u maslinik i istovremeno konačno dobrog uroda nakon nekoliko tankih mučnih godina, kazuje Bobanović pozdravljajući kratko okupljene.
No, nije bez odjeka bio upit o maslinovoj mušici:
– Bez problema nakon našeg koktela od meda, konjske mokraće i gline, odgovorio je Bobanović, a na što su mnogi okupljeni iz 40-ak zemalja – od Argentine i Urugvaja preko cijele Europe do Kalifornije, Izraela, Japana, Kine, Novog Zelanda, Australije, naravno s najmnogobrojnijim Španjolcima, Talijanima i Grcima, ali i predstavnicima arapskog svijeta od tradicionalno moćnog Tunisa, Alžira, Maroka – naćulili uši i poslušali tajnu ekološkog uzgoja i borbe protiv pošasti na prirodan način.