Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Morović: Zgrada Poliklinike morat će se srušiti

Autor: Siniša Klarica

12.11.2008. 23:00
Morović: Zgrada Poliklinike morat će se srušiti

Foto: Zvonko KUCELIN



Morović kaže da je to ustvrdila još 2001. studija koju je naručila zadarska Opća bolnica pod njegovim ravnanjem, te da bi nastavak gradnje na ovakvim temeljima Poliklinike, bio u konačnici vrlo opasan
Zgrada zadarske Poliklinike, čiju su nastavak radova nedavno otvorili ministri Kalmeta i Milinović, mora se srušiti. Još 2001. austrijski i zagrebački arhitekti su ustvrdili da zgrada nije konzervirana. Točnije, austrijski arhitekti rekli su da postojeću gradnju, započetu nakon samodoprinosa kasnih 80-ih prošlog stoljeća, treba srušiti jer je nesigurna za daljnju gradnju, dok su hrvatski arhitekti mislili da se tu još nešto može adaptirati, rekao je na  konferenciji nekadašnji ravnatelj zadarske bolnice prof. dr. Miro Morović, danas kandidat za SDP-ovog zamjenika gradonačelnika Zadra.
Morović kaže da je to ustvrdila još 2001. studija koju je naručila zadarska Opća bolnica pod njegovim ravnanjem, te da bi nastavak gradnje na ovakvim temeljima Poliklinike, bio u konačnici vrlo opasan. O tome je navodno obavijestio zadarskog gradonačelnika a danas ministra Božidara Kalmetu i tadašnjeg župana Šimu Prtenjaču, koji su mu rekli da je taj Morovićev program napravljen u predizborne svrhe.
Morović je u svom osvrtu na probleme zdravstva i aktualnu reformu, rekao da nema ništa protiv izgradnje Poliklinike koja je prijeko potrebna Zadranima i koja bi unaprijedila zdravstvenu uslugu, ali da su u njenom programu izbacili dio koji govori o brizi o straijim osobama, onima koji ne trebaju toliko medicinsku, koliko zdravstvenu pomoć. Također, Morović je rekao da Opća bolnica Zadar niti za deset godina ne može steći uvjete kako bi prerasla u klinički bolnički centar, jer je neophodno da na svakom odjelu budu jedan redovni profesor i jedan docent. Zadarska bolnica, dodaje dr. Morović, danas ima samo njega kao profesora i njegovog kolegu dr. Dželaliju sa Zaraznog odjela kao doktore znanosti.
Zdravstvenu reformu Morović je nazvao eksperimentalnim pokušajem iz radionice dr. Hebranga koji je lansirao sličnu reformu.
– Za aktualno HDZ-ovu vladu zdravstvo je subjekt potrošnje, a ne vrijednost. Mnoge vlade su unapređenje zdravstva uveli u svoje razvojne programe, jer tko će platiti 20 posto od 2.000 kn koliko košta pregled magnetskom rezonancijom? Javno zdravstvo mora biti dominantno, a privatno kao dobrodošla konkurencija. Stoga treba težiti da zdravstvene usluge budu besplatne, a one u privatnika samo usluge kozmetičke naravi, dodao je dr. Morović.
 


 VRANČIĆ: NEOZBILJNE KONSTRUKCIJE


Morovićeve navode odbacio je ravnatelj zadarske bolnice dr. Zvonimir Vrančić, tvrdeći da su neozbiljne, tim više što dolaze iz usta njegovog kolege liječnika i nekadašnjeg ravnatelja.
Direktor Arhitektonskog projektnog zavoda iz Zagreba, koji je projektirao Polikliniku 80-ih godina prošlog stoljeća, Ante Krešimir Jagić, nije potvrdio Morovićeve navode.
– Po tom projektu koji je proglašen jednim od najboljih u zdravstvu, dobivene su građevinske dozvole i gradnju je započeo GP Jadran. Prije 3-4 godine mi smo izgubili na natječaju za projektiranje zadarske Poliklinike, što me kao rukovoditelja kuće koja je je projektirala skoro sve objekte u zdravstvu Hrvatske vrlo razočaralo. Izgubili smo u natjecanju i tu naše zanimanje za daljnji posao prestaje. Nitko od nas nije tražio mišljenje o stanju poliklinike. Međutim novi projekt ne bi sigurno dobio dozvole da ovlaštena tvrtka koja procjenjuje stanje betona i konstrukcije na starijoj građevini nije udarila svoj pečat jer se radi o građenju na staroj gradnji, rekao nam je direktor APZ-a Ante Krešimir Jagić.




 PRIJEDLOZI ZA FINANCIJSKU KRIZU


Istup dr. Morovića o stanju zgrade zadarske polikliklinike, zasjenio je istup kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Zadra Ingrid Antičević Marinović. Ona je ponudila SDP-ovo rješenje aktualne financijske krize koju je priznao i sam premijer Sanader. Izmjene triju zakona koji tretiraju problematiku poreza po njoj bi dovele do situacije da u kućnim proračunima ostane 210 kn više s time da bi se cijene smanjile za 9 posto. Za to bi bilo potrebno uvesti međustopu PDV-a za mast, ulje, tekuća goriva, plin, pelene. U protivnom, kaže prva zadarska SDP-ovka, ostvarile bi se zloguke procjene MMF-a da Hrvatska ide prema siromaštvu, ne toliko uvjetovanom malim profitima koliko nepravedno raspoređenom dobiti.