Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Protiv Šibenika za hvatanje priključka

Autor: Drago Bajković

12.11.2008. 23:00
Protiv Šibenika za hvatanje priključka


Uvjerljivi poraz u Gradskom vrtu ponovno je Zadrane vratio dva koraka unatrag u hvatanju priključka s ostalim momčadima na ljestvici Prve HNL. Momčad prvoligaša sa Stanova pet bodova zaostaje za Cibalijom i Interom i ponovno će u nadolazećim susretima morati uložiti maksimalnu snagu kako bi anulirali bodovni zaostatak. Na ruku Zadranima nisu baš išli ni drugi rezultati, posebno onaj na Kantridi gdje su zaprešićki žuti porazili Rijeku i Zadru pobjegli na pet koraka prednosti.
Momčad Ivice Datkovića pala je praktički bez ispaljenog metka u Gradskom vrtu. Olako su Zadrani već u petoj minuti primili zgoditak koji je utakmicu odveo u smjeru koji nikako nisu priželjkivali. Istini za volju pokušali su se vratiti u utakmicu i sljedećih pola sata imali terensku inicijativu, ali zgoditak nisu uspjeli postići. Kada ga ne postigneš, onda se to vrati na drugoj strani. U finišu prvog poluvremena Vuković je i drugi put kapitulirao i nakon toga se bilo teško vratiti. Da stvar bude još gora tek četiri minute drugog dijela bile su dovoljne da Osijek i treći put poentira i tada je bilo posve jasno kako će Zadrani put Donatova grada pognutih glava. Zadrov strateg Ivica Datković nije krio nezadovoljstvo igrom svoje momčadi u Osijeku. Posebno je istaknuo lošu igru prema suparničkim igračima bez lopte koje su indirektno i direktno uzrokovale Zadrove kapitulacije. I nije daleko od istine jer i u TV prijenosu je Zadar u obrambenim zadacima djelovao bezglavo i prelagano primao zgoditke. U napadu stara priča, s realizacijom Zadar nikako na zelenu granu. Prigode se stvaraju, ali se ne realiziraju, a bez golova nema ni bodova. Tako je nakon četirti utakmice bez poraza (dvije pobjede i dva remija) Zadar ponovno pao. Nadajmo se da je kriza bila kratkog daha i da će poraz u Osijeku Zadrani brzo zaboraviti jer predaha jednostavno nema. Već u nedjelju na Stanove stiže Šibenik.
Prvoligaš sa Šubićevca jednostavno gazi sve pred sobom. Prošle su nedjelje Šibenčani do vrha napunili mrežu Cibalije i indirektno pomogli Zadranima koji Vinkovčane hvataju na prvoligaškoj ljestvici. Uostalom i trener Vinkovčana Srećko Lušić “pao” je nakon tog poraza u Šibeniku. No, igra Šibenika mora zabrinuti Zadrane koji ih po svaku cijenu moraju pobijediti na Stanovima. Istina je da Šibeniku bodovi nisu nužni, nalaze se na četvrtom mjestu s 22 boda na svom kontu. Rasterećeni, mogu se nadigravati na Stanovima, a tada momčad može biti vrlo opasna. S druge strane, Zadar ima puno veći motiv i sigurno će priželjkivati nemotivirani Šibenik koji želi njegovati dobrosusjedske odnose. Živi bili, pa vidjeli.
Od ostalih rezultata Zadranima svakako odgovara onaj u Maksimiru gdje je Dinamo do vrha napunio mrežu Croatije. Sesvećani su u posljednja četiri susreta osvojili samo jedan bod i poput Rijeke klize na prvoligaškoj. Obje momčadi imaju po 16 bodova. Najveće iznenađenje u prošlom kolu bilo je ono u Koprivnici gdje je Varteks pobijedio Slaven Belupo i skinuo ga s drugog mjesta na ljestvici koje je preuzeo Hajduk uvjerljivom pobjedom nad Dinamom. Splitski bili i dalje drže priključak s modrima i čekaju novi kiks momčadi iz Maksimira.
U sljedećem kolu za Zadar će biti itekako zanimljivi dvoboji između Croatije (S) i Intera, Cibalije i Dinama te Hajduka i Rijeke. Bilo bi najbolje da utakmica Sesvećana i Zaprešićana završi bez pobjednika čime bi se Zadar eventualnim uspjehom nad Šibenčanima približio “žutima”, a Croatiji na pet bodova. Iako Hajduk priželjkuje kiks Dinama u Vinkovcima Zadranima odgovara da “modri” i ovu stepenicu prođu bez većih problema. Hajduk također može pomoći Zadranima tako da na svom Poljudu pobijedi Riječane koji imaju nezavidnih 16 bodova. U svakom slučaju, bilo ovako ili onako, Zadar mora pobijediti Šibenik, a zaostatak će se za ostalima svakako smanjiti kakvi god bili rezultati na ostalim terenima. Dvoboji Zagreba i Slaven Belupa, te Varteksa i Osijeka za momčad Ivice Datkovića i nisu toliko zanimljivi. Šibenik mora pasti i to je abeceda ovotjednog Zadrovog uspjeha.


 BATKOSKI MEĐU OSAM S MAKSIMALNOM MINUTAŽOM


Prema podacima Udruge profesionalnih klubova Prve HNL u do sada odigranih 14 kola T-Com Prve HNL samo je osam igrača odigralo sve utakmice u cijelosti. Maksimalnu moguću minutažu od 1260 minuta ostvario je od igrača Zadra Naum Batkoski koji se našao u društvu još šest igrača s istim učinkom. Tako su sve minute na terenu odradili Danijel Subašić (Hajduk), Ivo Smoje (Osijek), Silvio Rodić, Dalibor Poldrugač (Slaven Belupo), Josip Škorić, Marko Kartelo (Zagreb), a Velimir Radman (Rijeka) nastupio je na svih 13 utakmica Rijeke (odgođena utakmica 12. kola Rijeka-Dinamo igra se 19.11.) i ima maksimalnih 1170 minuta provedenih na terenu. Najviše igrača u dosadašnjem tijeku prvenstva nastupilo je za Osijek, čak 27, za Croatiju Sesvete 26, 25 za Zagreb, za Rijeku 24, dok su Dinamo i Zadar koristili usluge po 23 igrača. Za pet klubova nastupila su po 22 igrača: Cibalia, Hajduk, Inter, Šibenik i Varteks, a najmanje, samo 21 igrač ulazio je u igru u momčadi Slaven Belupa.