Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U suđenju za predoziranje svjedočio vještak za telekomunikacije

Autor: Minja Gugić

12.11.2008. 23:00
U suđenju za predoziranje svjedočio vještak za telekomunikacije

Foto: Alenka FESTINI



“Slučaj Pag” dogodio se u srpnju prošle godine, kada su trojica Pažana donijela u stan svog prijatelja prethodno nabavljen heroin koji je Mate Palčić kupio. Ušmrkao je najveću “crtu” nakon čega mu je pozlilo te je nakon nekoliko sati umro. Nađen je mrtav na ulici u Pagu, a o njegovoj smrti policiju je obavijestio anonimni muški glas iz telefonske govornice


Dugotrajnim i iscrpnim saslušanjem vješataka telekomunikacijske struke, Vladimira Njegovana jučer je nakon ljetne stanke nastavljeno suđenje trojici Pažana – Tomislavu Škunci Mačku (39), Andriji Buliću Splići (34) i Romeu Dražoviću Šurmanu (29) koji su uz Nediljka Bukvu Bukija (30), optuženi za smrt svog sugrađanina, Mate Palčića 1. srpnja prošle godine.
Trojka je podsjećamo, nakon više od godine dana provedenih u ćeliji Istražnog centra Županijskog suda u Zadru, početkom lipnja ove godine puštena iz pritvora, dok se Nediljko Bukva Buki jedini, cijelo vrijeme branio sa slobode.
No, na prošloj raspravi tužitelj Denis Sokol prihvatio je prijedlog branitelja optuženih za ukidanjem pritvora te je svoju odluku kratko obrazložio rekavši kako je uzeo u obzir činjenicu da su trojica okrivljenika u pritvoru skoro godinu dana te da su uglavnom provedeni svi predloženi dokazi.
Od početka suđenja svi optuženici su rekli kako se ne osjećaju krivima za ono što im je optužnicom stavljeno na teret.
“Slučaj Pag” dogodio se, podsjećamo, u srpnju prošle godine kada su Škunca, Bukva i Bulić donijeli u stan Romea Dražovića prethodno nabavljen heroin koji je Mate Palčić kupio za 200 kuna.
Palčić je od kupljenog heroina napravio tri “crte” – malu srednju i veliku pa je jednu “crtu” srednje veličine prvi “povukao” Andrija Bulić, najmanju su podijelili Romeo Dražović i Kristijan Vranić, dok je Palčić ušmrkao najveću “crtu” nakon čega mu je pozlilo zbog akutnog trovanja alkoholom i opijatima te je nakon nekoliko sati umro.
Nesretni je mladić 15-ak minuta nakon ponoći, 2. srpnja 2007. godine, pronađen mrtav u Jadrulićevoj ulici na Pagu. O njegovoj smrti paškim policajcima je iz telefonske govornice, anonimno dojavio muški glas.
Jučer je tako stručnjak za telekomunikacije, Vladimir Njegovan Sudskom vijeću, kojem predsjeda Boris Radman, detaljno objašnjavao ispis mobilnih telefona i njihovu međusobno komunikaciju koja se odnosila na večer 1. srpnja prošle godine kada je umro Mate Palčić te je odgovarao na pitanja tužitelja i branitelja optuženih.
Suđenje Pažanima nastavlja se danas.
Inače, sličan slučaj, koji je šokirao zadarsku, ali i širu javnost, dogodio se također u srpnju prošle godine u Zadru kada je od posljedica predoziranja umro 17-godišnji Davor Lipohar, inače štićenik zadarskog Doma za odgoj djece i mladeži. Zbog njegove smrti, nakon godine dana, Danijel Isaković (30) zvani Lazo, na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Također, s obzirom na to da je prekršio uvjetnu slobodu, Isakoviću je produljen pritvor, a tome je pridonijela i činjenica da je već četiri puta osuđivan zbog raznih kaznenih djela vezanih za zloporabu droge.
Krivim za smrt 17-godišnjeg Lipohara iz Ivanje Reke nepravomoćno je proglašen i Zlatko Mešić-Kupus, kojem je izrečena kazna od godine i šest mjeseci, uvjetno na tri godine, jer je dao na raspolaganje svoj stan u kojem se konzumirala droga.