Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Klapa Sol i Ićo Sikirić pobjednici prve večeri Zadra 2010 (FOTOGALERIJA)

12.11.2010. 23:00
Klapa Sol i Ićo Sikirić pobjednici prve večeri Zadra 2010 (FOTOGALERIJA)


Pobjednici prve večeri dalmatinske i mediteranske glazbe Festivala zabavne glazbe Zadar 2010. po glasovima publike članovi su paške klape Sol. Drugu nagradu publike primio je Banana bend, a treće mjesto publike pripalo je Mladenu Grdoviću.
Prvo mjesto prema ocjenama stručnog žirija pripalo je pak Ivici Sikiriću Ići s pjesmom ‘Mirita san jubav’. Priznanje u obliku drugog mjesta dodijeljeno je i Mariu Lipovšeku Battifiaci i Kumpaniji Tramuntani s pjesmom ‘Od bisera grano’. Treća nagrada žirija uručena je Dušku Lokinu i njegovoj pjesmi ‘Papak’.
Nakon pet godina stanke Zadar je sinoć ponovno dobio svoj festival zabavne glazbe. Na prvoj večeri posvećenoj dalmatinskoj i mediteranskoj glazbi natjecalo se sveukupno dvadeset i sedam natjecatelja, većinom Zadrana. Klape Leut, Donat i Zadarska Lanterna, grupa Banana, Bepo Matešić, Mladen Grdović, Duško Lokin, Emil Šprljan samo su dio zadarskih aduta koji su svoje pjesme izveli sinoć.
Repertoar je bio zaista raznolik, o tovaru ćići, svome ćaći, pelinu ili pak papku , a Festival zabavne glazbe Zadar 2010. svojim gledateljima po završetku natjecateljskog dijela podario je i revijalni koncert zadarskih pjevača posvećen pjevačkoj legendi Tomislavu Ivčiću.
Najbolje pjesme i izvođače određivao je u žiri u sastavu: Renata Peroš, Nenad Nakić, Željko Dukić, Tomisav Pehar, Ante Frka, Mario Duka, Dalibor Predovan, Ante Sikirić i Denis Ostrogonac. Kako je i najavljeno, sudionici su se natjecali za tri nagrade publike, tri nagrade stručnog žirija, nagradu za najbolji tekst, glazbu, aranžman, interpretaciju, kantautora, scenski nastup te nagradu za najboljeg debitanta.
Dobra atmosfera među sudionicima vladala je tijekom cijele večeri, pa se tako u ‘backstageu’ uz ugodno druženje naposljetku i zapjevalo. ‘O sole mio’ u društvu svog starijeg kolege Borisa Martinovića izveo je Ivan Dražović, a nije nedostajalo niti klapske pjesme na terasi VIP caffea.
Dodajmo i to kako su dodijeljene nagrade i za najbolji tekst klapi Zadarska Lanterna, zatim za najbolju glazbu klapi Kampanel, te za najbolji aranžman Mladenu Burnaću. Najboljom kantautoricom proglašena je Tea Vidaić, a najboljim debitantom Zaratino bend. Najbolju interpretaciju imali su Bepo Matešić i David Ricov, a scenski nastup Igor Cukrov.
Pozornicu festivala za tu prigodu, u vizuri dalmatinskog mjesta, uredio je Neven Stojaković, a sve skladbe koje su izvođene uživo pratio je orkestar Tonija Eterovića.