Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prvi put nastupio KUD zadarskih Bošnjaka

Autor: Luka Perić

12.11.2012. 23:00
Prvi put nastupio KUD zadarskih Bošnjaka

Foto: A. SITNICA



U Zadarskoj županiji živi oko 1.500 Bošnjaka. Na proslavi u Fešti bilo ih je stotinjak
Pripadnici bošnjačke nacionalne manjine Zadarske županije proslavili su Kurban-bajram. Svečana večera se u subotu, desetak dana nakon blagdana, održala u zadarskom restoranu Fešta, a organizirala ga je Bošnjačka nacionalna zajednica uz pokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine te samih pripadnika.
Kurban bajram najznačajniji je islamski blagdan, a podsjetnik je na i katolicima dobro poznatu priču kada je bog naložio Ibrahimu / Abrahamu da žrtvuje sina Ismaila / Izaka, a kad je ovaj to odlučio i provesti, bog je postavio ovna umjesto djeteta.
– Vjernici islamske vjeroispovijesti na ovaj blagdan barem jednom u životu nastoje otići u Meku ili Medinu i tamo se pokloniti. Ove je godine otišao i jedan vjernik iz redova Bošnjaka. Mi se ovdje u Zadru za taj blagdan tradicionalno okupljamo na večeri, kaže Haso Salihović, predstavnik bošnjačke manjine u Zadarskoj županiji.
U Zadarskoj županiji živi oko 1.500 Bošnjaka. Na proslavi u Fešti bilo ih je stotinjak, dok su među uzvanicima bili župan Stipe Zrilić, pročelnik Davor Lonić, ravnateljica ZADRA-e Sanja Peričić, gradski vijećnik Željko Mikin, saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina Nedžad Hodžić kao i predstavnici ostalih nacionalnih manjina iz Zadra. U programu je nastupio KUD Vikići iz Bihaća, s trojicom izvođača sevdalinki, a prvi put i KUD Bošnjačke nacionalne manjine iz Zadra, koji je sudjelovao u plesnim koreografijama i izvođenju dviju pjesama vjerskog tipa.
– U KUD-u djeluje dvadesetak članova iz redova bošnjačke zajednice. Kupili smo narodne nošnje i pripremili nekoliko točaka, ističe Salihović.
Na kraju večere servirana je baklava koju su za ovu priliku pripremile Bošnjakinje Zadarske županije.
Nova prilika za okupljanje bošnjačke manjine bit će u svibnju, na obilježavanju Međunarodnog dana nacionalnih manjina, a tijekom godine obilježit će se i jedan od praznika iz države njihova porijekla.