Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Radničke plaće i otpremnine nestale u malverzacijama

Autor: Siniša Klarica

12.11.2012. 23:00
Radničke plaće i otpremnine nestale u malverzacijama

Foto: Zvonko KUCELIN



Iako je nedavno završen jedan od najdužih stečajnih postupaka u Hrvatskoj, onaj Croatia Zadar Linea, radnici ove nekadašnjeg prijevozničke tvrtke održali su danas prosvjed ispred zgrade sindikata u Zadru.
– Uz šibensku Reviju ovo je jedan od najdužih stečajnih postupaka koji se vodio, nevjerojatnih 12 godina. No rezultat je, ništa bitno. Nisu očuvana radna mjesta a zaposlenici nisu namireni s otpremninama. Ostali su nedovršeni postupci gdje se vidi još zrnce nade za bivše radnike, rekao je u uvodu pravni zastupnik SSSH-a Vedran Uranija.
Sundikalni povjerenici Croatia Zadar Linea inicirali su postupak pred Vrhovnim sudom RH i DORH-om u svezi povratka tzv. kruga bivše tvrtke, najvrijednije imovine koju je nekad imala Croatia Zadar Line. Naime, krug tvrtke pripao je Čazmatransu pod vrlo nejasnim okolnostima. Stoga je i svrha prosvjeda bila upozoriti državne institucije na ovaj probleme o kojem ovisi sudbina stotinjak radnih mjesta i isplata otpremnina.
Vode se također postupci oko starog kolodvora na Liburnskoj obali te kolodvora u Obrovcu i Benkovcu. Riječ je o 4,5 milijuna kuna vrijednim sporovima. Inače, ukupna vrijednost imovine Croatia Zadar Linea, procjenjuje Uranija, je oko 100 milijuna kuna. Stoga se apelira na državne institucije da vrate imovinu u okvire tvrtke kako bi ljudi nastavili raditi. Pokrenuta je i prva revizija pretvorbe i privatizacije  za koju nema zastare.   
Glavni sindikalni povjerenik Ive Števanja ponovno prstom upire na Branka Katića koji je, nakon što mu je propao dogovor s vlasnikom tvrtke Presečki bus, potpisao da krug poduzeća pripadne Čazmatransu.
–  Danas oni se dogovaraju kako podijeliti imovinu kruga između Katićevog „Laurusa” koji nije prodan i Čazmatransa. Apeliram na Trgovački sud u Zadru da se radnicima prizna otpremnina jer su prevareni, zbog toga što navodno nisu na vrijeme podnijeli prijavu potraživanja, rekao je Ive Števanja.
Zbog zavrzlame oko kruga poduzeća, sindikat je prije dvije godine podnio kazenu prijavu DORH-u i USKOK-u, ali povjerenici imaju dojam da se ništa do danas nije učinilo. Napose zbog toga što je pokradena država koja je u pretvorbi bila 49 posto vlasnik CZL-a.
Zamjenik sindikalnog povjerenika Predrag Dušević naglašava da je linije CZL-a stečajni upravitelj Frane Negro prebacio Laurusu Branka Katića, koji je porezni dužnik s preko 2,9 milijuna kuna poreznog duga, a da se ne govori koliko je, kaže Dušević, Katić dužan Čazmatransu.