Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Lovili lignje pa prodavali porcije za pomoć bolesnom prijatelju

12.11.2013. 23:00
Lovili lignje pa prodavali porcije za pomoć bolesnom prijatelju


Svoju humanost i svoje veliko srce još su jednom iznova iskazali stanovnici Privlake odazvavši se u velikom broju u nedjelju u poslijepodnevnim i večernjim satima humanitarnoj fešti pod nazivom “Fešta od uliganja za mladog oboljelog Roka Rančića”. Fešta je održana na trgu Popova vlaka u centru Privlake a inicirala ju je privlačka udruga za promicanje tradicijskih vrijednosti i civilnog društva Šijavoga na čelu s predsjednikom Matom Mustaćem.
Organizaciju su još potpomogli Općina Privlaka, privlačka Poljoprivredna zadruga, privlačka Turistička zajednica te nekoliko domaćih sponzora a u njoj su također aktivno sudjelovale članice domaće ženske udruge žena Privlački leut s predsjednicom Ivanom Mustać koje su za ovu prigodu same pripravile i ispekle preko 30 vrsta slasnih i medenih kolača. Lignje, njih 238 komada, odnosno 27,60 kilograma koliko ih je koncem mjeseca listopada za ovu prigodu ulovilo ukupno 82 sudionika sa 28 posada brodica i kaića tijekom fešte u svoje su ruke uzele četiri ekipe koje su se natjecale koja će ih od njih spremiti na najbolji i najukusniji izvorni privlački način.
U ekipi pod brojem jedan bili su Đani Mustać, Mate Mustać i Marin Mustać, u ekipi pod brojem dva su bili Anka Begonja, Anita Begonja i Jasna Fazinić, treću ekipu činili su Darinko Kolanović i Ivica Mustać a četvrtu Ivica Glavan i Ante Glavan. Svi oni pripravljali su lignje na nekoliko načina i to na rižot, pod cripnjom, na salatu, frigane na kolutiće, na brudet, s tjesteninom i tako redom. Po onome što se moglo zamijetiti na licu mjesta, svi štandovi bili su više nego dobro posjećeni od strane znatiželjnika i promatrača, ali ipak onaj na kojemu su Ivica i Ante Glavan pekli lignje ispod cripnje bio je, čini nam se, najposjećeniji i najprivlačniji.
Ovaj, za mnoge posjetitelje nesvakidašnji i bogati gastronomski, zabavni i glazbeni program, od početka do kraja uspješno je vodila meštrica ovog tipa događanja Kristijana Požarina Rakić. Na početku je zahvalila svima koji su na bilo koji način dali svoj obol ovom događanju, dodavši kako svi s trga Popova vlaka uostalom kao iz čitave Privlake pozdravljaju mladog Roka Rančića i njegovu obitelj te kako mu žele što brže i skorije ozdravljenje.