Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sedmero unučadi i praunuk najveća su im sreća i bogatstvo

12.11.2013. 23:00
Sedmero unučadi i praunuk najveća su im sreća i bogatstvo


Prije točno 50 godina Marija i Ivan Torbarina iz Debeljaka, rekli su jedno drugome sudbonosno “da”. Doživjeti pola stoljeća braka prava je rijetkost i blagoslov.
– Obitelj je najvažnija i bez nje nema ničega, uglas će reći 79-godišnji slavljenik Ivan i godinu dana mlađa slavljenica Marija gledajući s ljubavlju svoje potomstvo.
Kroz svojih pola stoljeća braka i zajedničkoga života u uzajamnoj ljubavi podignuli su na noge dvoje svoje djece – Nediljku udanu za Žarka Marića i Brankicu udanu za Envera Paleku.
Najveća su im danas sreća, kažu, unuci, njih sedmero – Mate, Ivan, Sanja, Lucija, Anđela, Petra i Eni te dvomjesečni praunuk Duje Županović.
– Unučad i praunuk naša su najveća životna radost i bogatstvo, govori Ivan kojeg prijatelji zovu Ivo Jovanov.
Cijeli svoj život podredili su svojoj obitelji, radili i stvarali kako bi njihovoj djeci bilo bolje. Bilo je teških trenutaka, ali ljubav, razumijevanje i vjernost nadvladali su sve.
Kako su bili aktivni članovi KUD-a Debeljak, Ivo je bio i prvi glas, njihove kolegice folklorašice Dinka Mrva, Danica Rogoznica i Gordana Šimić su im “po starinski” na dar donijele pune košare darova. Kofa i sprtva su bile pune posuđa, kuhinjskih potrepština, svih vrsta debeljačkih poljoprivrednih proizvoda.
– “Debeljački pivaju bećari, odjekuju zadarski Kotari… Kad se ljubi i ujeda slađe je od meda…”, orilo se cijelu večer iz Torbarinovih dvora.