Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Umjesto u crkvici sv. Martina, misa u crkvi sv. Kasijana

12.11.2013. 23:00
Umjesto u crkvici sv. Martina, misa u crkvi sv. Kasijana


Mještani i branitelji uvjereni kako ih je sveti Martin zaštitio u tim burnim vremenima, obnovili su crkvu koja je posvećena 11. studenog 2005. na blagdan svetog Martina. Na taj dan se svake godine u njoj slavi sveta misa


Nevrijeme u ponedjeljak poslijepodne nije dozvolilo održavanje svete mise u crkvici sv. Martina u Sukošanu. Crkvica koja se prvi put spominje 1387. je u davna vremena bila župna crkva srednjovjekovnog sela Prljane.
Kako je to jedina godišnja misa u crkvici koja je svjedok burne prošlosti ovog kraja, u čast sveca Martina biskupa održano je večernje euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Kasijana.
– Eto, protiv ovakve bure i “hoće neće” kiše se ipak ne može. Što je tu je, govori Ive Nadinić Bacalja koji se već tradicionalno za blagdan sv. Martina došao pomoliti kod crkvice.
Doći na brdo do crkvice motornim vozilom ili rekreacijski pješke odnedavno je kudikamo lakše i primjerenije. Naime, u sklopu sveobuhvatnog projekta uređenja poljskih puteva koji provode Općina Sukošan i Komunalno poduzeće Zlatna luka d.o.o. nedavno je proširen i tamponiran put do crkvice i uređen okoliš.
– Osobno bih volio da se u nekom drugom terminu održi sveta misa. Imamo obnovljenu crkvicu, uređen put i primjereno sređen okoliš, sve je idealno, poželio je Ive Bacalja.
Građevina romaničkog stilskog obilježja je u više navrata bila do temelja porušena. Bratovština Sv. Martina obnovila je crkvu 1753., a u prošlom su stoljeću zabilježeni također zahvati na crkvi: 1912. crkva je popravljena i blagoslovljena, 1976. je ožbukana i obnovljen je krov.
– Posljednji put srušili su je četnici u Domovinskom ratu 17. prosinca 1991. godine. Raznijeli su je sa čak četiri eksplozivne naprave postavljene u kutovima crkve, podsjećaju sukošanski branitelji.
Mještani i branitelji uvjereni kako ih je sveti Martin zaštitio u tim burnim vremenima, obnovili su crkvu koja je posvećena 11. studenog 2005. na blagdan svetog Martina. Na taj dan se svake godine u njoj slavi sveta misa.