Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Okupljanje penjača

12.11.2016. 23:00
Okupljanje penjača


Sedmo po redu natjecanje “Sv. Krševan Boulder Open 2015.” sekcije sportskog penjanja PD Paklenica 26. studenog će još jednom u maloj dvorani kod trgovačkog centra Kaufland okupiti penjače iz cijele Hrvatske koji će odmjeriti snage u ovom specifičnom sportu. Očekuje se brojka natjecatelja slična onoj prošle godine. Četrdeset do pedeset natjecatelja u Zadar će pristići iz raznih djelova Hrvatske.
– Radi se već o jednoj tradiciji u penjačkim krugovima gdje se s veseljem očekuje objava datuma održavanja. Jer, ne radi se o klasičnom natjecanju koje se boduje, već o jednom revijalnom natjecanju, okupljanju cijele penjačke zajednice koje se po završetku službenog dijela redovito nastavi zajedničkim druženjem uz glazbu i dobru ‘spizu’, kazuje pročelnica sekcije sportskog penjanja PD Paklenica Jelena Mijić.
Samo natjecanje će obuhvatiti 12 kvalifikacijskih smjerova i pet do šest finalnih koje, za razliku od kvalifikacija, natjecatelji penju u izolaciji.
I ovogodišnje smjerove postavljat će Splićanin Frane Čulić, nekadašnji juniorski prvak u boulderingu, a u osmišljavanju penjačkih ‘boulder’ problema pomoći će mu i nekoliko njegovih splitskih kolega.
Prošlogodišnji “Sv. Krševan Boulder Open” okupio je četrdesetak natjecatelja iz šest hrvatskih klubova. Princip natjecanja je bio jednostavan, tko popne više smjerova iz što manje pokušaja, dobiva više bodova. I dok je kvalifikacijski dio bio malo opušteniji, te su tri kvalifikacijske grupe međusobno mogle pregledavati načine tehnika, finale je postavljeno puno strože. U dvoranu je kao na ispitu ulazio penjač po penjač, dok su ostali bili vani.
Najvještijim penjačima prošle godine pokazali su se Riječani i Pazinjani, iako su i Splićani postigli zavidne rezultate. Lokalne boje branili su PD Babulj (Bibinje) i PD Paklenica (Zadar).