Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“U zemlji Plaviji” donosi novih 26 kratkih priča Mirjane Mrkele

12.11.2016. 23:00
“U zemlji Plaviji” donosi novih 26 kratkih priča Mirjane Mrkele


Književna udruga Ludens i udruga zadarskih pisaca ZaPis upriličuju tribinu koja će se održati povodom predstavljanja knjige U zemlji Plaviji, zadarske autorice knjiga za djecu i odrasle Mirjane Mrkele. Tribina će se održati u studenskom klubu Božo Lerotić u srijedu, 16. studenog. Sudjeluju Mirjana Mrkela, autorica,  Nina Kolanović, školska psihologinja i gestalt terapeutkinja, Ingrid Veršić Miletić, defektologinja, dok program moderiraju Marta Džaja i Želimir Periš.
Mirjanina knjiga bavi se problematikom razumijevanja i prihvaćanja različitosti, a napisana je kao kolaž kratkih, gotovo lirskih tekstova, koje kroz bajkovit okvir uvode u svijet promišljanja o različitosti, empatiji i toleranciji. Tih 26 kratkih priča dijele isti narativ, izmjenjujući objekte i atribute, stvarajući tako kodiranu poruku u kojem dešifriranju jednako mogu uživati i djeca i odrasli.
Govoreći o ovoj knjizi Đeni Zuliani, viši predavač na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, naveo je između ostalog kako se ove priče mogu koristiti svaki put kada se želi potaknuti razgovor o sličnostima i različitostima, međusobnom prihvaćanju i razumijevanju, emocijama, empatiji i prosocijalnosti, u različitim kontekstima, kako s djecom predškolske i školske dobi u redovnom sustavu i u kontekstu obrazovne integracije, tako i s adolescentima, studentima i odraslima.
Mirjana Mrkela rođena je u Beogradu 1955. godine, a od gimnazijskih dana živi u Zadru. Piše romane, drame, priče, pjesme i reportaže. Tekstovi joj se objavljuju na Hrvatskome radiju, u dječjim časopisima i časopisima za slijepe. Godine 2013. dobila je nagradu Grigor Vitez.