Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nismo zaslužili prolaznu ocjenu

Autor: Drago Bajković

12.12.2009. 23:00
Nismo zaslužili prolaznu ocjenu

Foto: Vedran SITNICA



Šibenik, Cibalia ili Karlovac nisu ništa kvalitetniji od nas, ali su iskoristili svoje prednosti i zato su danas tako visoko pozicionirani na ljestvici. Mi smo ovdje gdje jesmo zbog nediscipline u igri, a ne zbog manjka kvalitete


Kao i uvijek po završetku sezone, u ovom slučaju polusezone, prvi od igrača riječ dobije kapetan momčadi Zadra, Jakov Surać. Iako nije ugodno elaborirati situaciju koja nije bajna, Zadrov kapetan nikada nije bježao od odgovornosti, pa tako ni ovaj put. Činjenica je da se Zadar u ovome trenutku nakon 17 kola nalazi na 12. poziciji, a ne treba zanemariti činjenicu da se ipak radi o Ligi 16. O razlozima zašto je situacija takva kakva je, sa Suraćem smo pričali telefonski. Razlog, kapetan momčadi sa Stanova, nije nastupio ni u posljednjem kolu protiv Hajduka zbog temperature, točnije zbog upale pluća.
– Ide na bolje, to je najvažnije. Već dva dana nemam temperaturu i nadam se da ću ubrzo biti potpuno zdrav. U petak, dan prije Hajduka osjetio sam malaksalost i temperatura me jednostavno prikovala za krevet.
Pozicija Zadra na ljestvici i igra momčadi kroz jesensku polusezonu sigurno ne pomaže u psihološkom smislu Suraću pri ozdravljenju.
– Nitko normalan ne bi mogao ovu polusezonu ocijeniti prolaznom ocjenom. Jednostavno nismo bili pravi i 12. mjesto samo je logična posljedica naših loših predstava koje smo prezentirali ove jeseni. U situaciji kada Prva HNL ima 16 klubova mi smo u donjem dijelu ljestvice, praktički u kritičnoj zoni što sve igrače i upravu čini izrazito nezadovoljnima. Umjesto da se nalazimo najmanje u zlatnoj sredini mi smo u potpunosti podbacili – kritički se na nogometnu jesen Zadra osvrnuo Surać.
Unatoč činjenici da se Zadar već sezonama svrstava u kategoriju domaćinskih momčadi, ovoga puta podbacilo se i na domaćem terenu.
– Točno, nas se etiketira da smo domaćinska momčad što je i istina, ali smo i u tom pogledu ove jeseni podbacili. Kada rezimiramo evidentno je da smo od 18 bodova na Stanovima osvojili 15, ali isto tako je vidljivo da smo izgubili na svom terenu 12 bodova. U nekim utakmicama kao što su one s Rijekom i Istrom 1961 čak smo sustizali rezultat i na kraju sretno izvukli bod. Jednostavno gostujuće momčadi na Stanove stižu s mislima da se tu itekako mogu domoći bodova, a to nije bilo tako prethodnih sezona. Izgubili smo puno na našoj prepoznatljivoj agresivnosti na domaćem terenu kada smo suparnike znali po dvadesetak minuta držati na njihovoj polovici travnjaka. To moramo pod svaku cijenu vratiti.
Gostovanja Zadra su posebna priča, osim troboda s Poljuda, više se nije uspjelo osvojiti niti boda. Razlog?
– Na gostovanjima smo tijekom jeseni bili užasni i to u većini slučajeva. I bez obzira na tu činjenicu da smo igrali loše na strani mogli smo osvojiti pokoji bod, ali isključivo zbog naših pogrešaka nismo uspjeli. Tu ću biti potpuno određen kod razloga zbog kojih to nismo uspjeli. Radi se isključivo o taktičkoj nedisciplini pojedinaca ili bolje reći većine igrača koji se nisu pridržavali onoga što bi pripremali cijeli tjedan. U situacijama kada smo imali sigurne bodove događalo se da pojedincima narastu krila i pokušavaju igrati samo za sebe želeći se pretvoriti u junake pobjede. Tada bi se i događale pogreške u serijama zbog kojih bi gubili bodove.
Jedinstvena ocjena je da Zadar nije briljirao na Stanovima, a na gostovanjima je s jednom iznimkom bio katastrofalan. Zašto je Zadar izgubio svoju prepoznatljivu igru?
– Moja je ocjena da se to dogodilo isključivo zbog te nediscipline. Pojedinci nisu odgovorni prema svojim pozicijama niti prema momčadi. Previše se individualno pokušavalo rješavati utakmice, a premalo se radilo na homogenosti. Previše sam čuo komentara da nismo bili atraktivni i da smo bili teško gledljivi. To je istina, a smatram da je tako upravo zbog gore navedenih razloga. Šibenik, Cibalia ili Karlovac nisu ništa kvalitetniji od nas, ali su iskoristili svoje prednosti i zato su danas tako visoko pozicionirani na ljestvici. A mi smo ovdje gdje jesmo zbog nedisciline u igri, a ne zbog manjka kvalitete.
Koja je Zadrova utakmica bila najlošija tijekom ove jeseni, a koja najbolja?
– Definitivno nas je najviše pogodio poraz u Zaprešiću kada smo imali pobjedu na dlanu, a onda smo sve to prosuli u vrlo kratkom periodu. Inter je bio na plećima, gubili su 3:1 nakon pet uzastopnim poraza i bili su spremni primiti još sijaset golova. Međutim, mi smo ih vratili u igru svojom nepromišljenošću i željom pojedinaca da se ističu kada to ne treba. Ne trebam o imenima, oni će se sami prepoznati. S druge strane najboljom našom predstavom ove jeseni okarakterizirao bih utakmicu na Poljudu kada smo Hajduka pobijedili 1:0, a mogli smo im do vrha napuniti mrežu. Ta je utakmica ogledni primjer kako se može igrati na gostovanjima i kako se svaka momčad može pobijediti kada svaki igrač na terenu vrhunski i maksimalno odgovorno odradi svoj posao.
Zadar je sezonu započeo igrajući u sistenu 4-4-2, da bi se nakon uvjerljvog poraza u 1. kolu od Cibalije na Stanovima vratio starom modelu igre s liberom. Može li Zadar napokon zaigrati s četiri igrača u zadnjoj liniji?
– Zadar može igrati s četiri igrača u zadnjoj liniji onda kada svi ti igrači mogu odigrati jedan na jedan, a činjenica je da Zadar nije imao igrače tog profila. Nakon što smo u 1. kolu onako stradali na Stanovima od Vinkovčana i odmah na sljedećoj utakmici na Poljudu igrajući s liberom slavili, logično je bilo da se zadržimo na prokušanom modelu. Ipak moram naglasiti da smo prvo poluvrijeme te utakmice s Cibaijom odigrali odlično, nisam nastupio u tom dvoboju, ali mi se naša igra itekako svidjela na tribinama. Treba dobro odvagnuti što napraviti u budućnosti.
Nekako se čini da je suradnja na relaciji obrana – vezna linija – napad šepala. U tom slučaju ni ne čudi izrazita neefikasnost momčadi sa Stanova.
– Nekako cijelo vrijeme upiremo prstom u napadače da nisu dali dovoljno golova, što je istina, ali…Moramo biti iskreni i reći da mi iz vezne linije tim napadačima nismo dali dovoljan broj kvalitetnih lopti. Isto tako smatram da obrana nije dovoljno visoko iznosila loptu prema nama u veznoj liniji. Sve to rezultiralo je činjenicom da nismo kao u prošloj sezoni dolazili u završnicu s 4-5 igrača već s puno manje. Isto tako za relativno veliki broj primljenih zgoditaka ne možemo napadati samo obranu. Prvi red obrane su naši napadači koji moraju konstatno pritiskati njihovu obranu. Na njih se naslanjamo mi veznjci koji moramo razbijati njihovu igru, pa bi se obrana puno rijeđe i lakše nosila s protivničkim igračima. Zaključak je jednostavan, nismo bili homogeni, bolje reći nismo dovoljno bili momčad i to je razlog zašto se nalazimo pri dnu prvoligaške ljestvice.
Stanove su već napustili Cela, Alimanović i Bećiri, a čini se da se i Jozinović vraća u Hajduk. Logično je za očekivati da se Zadar mora pojačati tijekom ove stanke.
– Nitko ne može reći da nismo tijekom jeseni imali dovoljan broj igrača, tj. da sve pozicije u momčadi nisu bile duplirane. Odlazak ovih igrača znači da ćemo evidentno morati naći zamjene za njih. To je posao za trenera i upravu, ja se kao kapetan mogu samo nadati da ćemo dovesti kvalitetne zamjene za njih i da će to biti što prije kako bi kroz pripreme što više radili na homogenosti momčadi. Smatram da ništa nije nepopravljivo, dapače, siguran sam da ćemo na proljeće biti puno bolji, ali kroz pripreme moramo stvoiti preduvjete da to tako i bude. Momčad se na proljeće i pred navijačima i pred samim klubom mora iskupiti za lošu jesen – zaključio je razgovor Surać.


 NEZADOVOLJAN SAM SVOJOM IGROM




Na pitanje koliko je zadovoljan svojom igrom tijekom jeseni dobili smo očekivani odgovor.
– Mogu biti samo nezadovoljan, razloga za zadovoljstvo nema, pogotovo da je momčad u ovakvoj situaciji. Jednostavno nisam guštao u ovakvoj našoj igri pa samim tim nisam pružio ni približno ono što mogu pružiti. Uvijek sam govorio da ću prvi sjesti na klupu i to sam predložiti treneru ako vidim da momčad bez mene igra dobro i rezultatski uspješno. Isto tako smatram da mogu dati još puno ovoj momčadi Zadra. Najjači sam u situacijama kada treba gurnuti loptu naprijed za napadače, ali jednostavno sam dobio premalo takvih upotrebljivih lopti da bih mogao napadače gurnuti u priliku. I dalje stojim pri činjenici da imamo dovoljno kvalitetnih igrača, samo moramo iskoristiti taj potencijal pa ćemo na kraju sezone biti puno zadovoljniji.


 KLJUČNE UTAKMICE SA ŠIBENIKOM I KARLOVCEM


Prvenstvo se nastavlja 20. veljače, a Zadar ima težak raspored u prva tri kola. Najprije gostuje na Šubićevcu, pa zatim na Stanovima ugošćuje Karlovac i na kraju putuje na Maksimir.
– Smatram da će ta prva utakmica na Šubićevcu biti ključna. Vjerujem da Šibenik na proljeće više neće biti toliko dobar jer će najvjerojatnije otići nekoliko igrača. Samim time nam se povećavaju šanse da ostvarimo najmanje remi na Šubićevcu. Ključna je i druga utakmica kada nam na Stanove stiže Karlovac, njih jednostavno moramo pobijediti kako znamo i umijemo. S četiri boda bi rasterećeni putovali na Maksimir. Naravno, da me se pogrešno ne shvati, mi se moramo dignuti 30-40 posto da bi sve to uspjeli napraviti i maknuli Zadar iz opasne zone.


 ZADRANI PUT SARAJEVA


Nogometaši Zadra ipak će nakratko prekinuti odmor i sljedećeg tjedna otputovati u Bosnu i Hercegovinu na tradicionalni Međunarodni Božićni turnir “Sarajevo 2009.”. Ovaj malonogometni turnir 19. i 20. prosinca organizira tamošnje Hrvatsko kulturno društvo Napredak. Zadrani su se na prošlom Dvoranskom prvenstvu predstavili kao odlični malonogometaši, pa ne čudi što su dobili pozivnicu organizatora za ovaj prestižni turnir.