Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Policija okončala i Made in Zadar

Autor:

12.12.2009. 23:00
Policija okončala i Made in Zadar

Foto: Filip BRALA



Kulminacija koncerta je nastala izlaskom Sexymotherfuckersa u društvu svijetlećeg snjegovića, no dolaskom policije netom prije dva sata koncert je bio taj koji se rastopio


Nastupima Trna u oku, Disidenata te “headlinera” Sexymotherfuckersa, u petak je u klubu Satir “otprašen” drugi po redu “Made in Zadar”.
Projekt prvi put realiziran u prosincu prošle godine bio je više nego pozitivan impuls najčešće inertnoj zadarskoj urbanoj sceni; a bendovi Postolar Tripper, Alergija, Rising dream i Sexymotherfuckersi u međuvremenu su lakoćom prebrisali lokalne okvire. Isti je u svom drugom izdanju zamišljen kao jednogodišnja inventura scene u Zadru, ali i kao odskočna daska mladim punk n’rock orijentiranim Disidentima ili Trnu u oku kao klasičnim predstavnicima zlatne ere UK punka.
Glavni nastup bio je rezerviran nešto mekšim rodonačelnicima samoprozvanog dalmatinskog “hop-cupa”, a ujedno je poslužio i kao zahvala Sexymotherfuckersa organizatorima. Podsjetimo, oni su na prošlogodišnjem “Made in Zadar” prvi put zasvirali u punom sastavu, a od tada će se prometnuti u atrakcije nekoliko značajnijih festivala, kao i staviti potpis na ugovor s izdavačkom kućom Menart.
Energične “Zbrka” i “Zakon ulice” u izvedbi Trna u oku razbudile su prepun Satir naklonjen čistokrvnoj punk estetici zadarskog trija. Njihov nastup promovirao je EP naziva “Vozim svoju trku”, a minimalističke stilizacije, glasni rifovi i beskompromisni vokal Gumenog prizivali su pjesmu više.
Ništa manje zapaženo nije protekao ni nastup Disidenata. Naslonjeni na punk, ali ne bježeći i od poniranja u ostale pritoke rocka, izveli su pjesme s demo albuma “Psihički tretman” pritom pokazujući kako u redovima zadarske sub-alter scene više nego dobro kotiraju.
Kulminacija je uslijedila izlaskom S.M.F.-a u društvu svijetlećeg snjegovića, no dolaskom policije netom prije dva sata, koncert je bio taj koji se nažalost rastopio.
– Ovim projektom želja nam je pokazati zadarsku urbanu scenu u pravom svijetlu. Prošlogodišnji “Made in Zadar” označio je njeno brendiranje, a o tome svjedoče i uspjesi sastava koji su nastupili. Žao mi je što ostali klubovi nemaju dovoljno razumijevanja za slične manifestacije, jer, na ovaj se način također razbivaju predrasude o ovakvoj glazbi. S druge strane, veseli me što smo bez obzira na nedostatak financija uspjeli održati koncert. Odaziv publike je izvrstan, a to nam je motiv da i sljedeće godine nastavimo – kaže Stipe Juras, predsjednik Udruge Stomorica i voditelj glazbenog programa u Satiru.
Iako je Satir u određenim segmentima podsjetio na legendarni njujorški CBGB klub, jedine zamjerke mogu se uputiti “balkanskom” terminu održavanja koncerta (u prijevodu kašnjenju sat i pol), te zvučnoj slici koja se u posljednjim redovima pretapala u zid buke.
 


 SATIR U SIJEČNJU




Od Stipe Jurasa saznali smo kako će Satir i u siječnju nastaviti s bogatim glazbenim programom. Između ostalog, najavljen je nastup makarskog blues n’rock benda Dudlaši – nove akvizicije Croatia recordsa. Blues iz blata Mississippia i southern rock zarolan u dalmatinski ugođaj bit će tako jedna od poslastica na meniju Satira.