Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Jesen je bila solidna, ali možemo i moramo bolje

12.12.2010. 23:00
Jesen je bila solidna, ali možemo i moramo bolje


Po mom mišljenju, ovu polusezonu možemo smatrati zadovoljavajućom. S obzirom na sve okolnosti koje su nas pratile tijekom ove jeseni, jednostavno moram biti zadovoljan ovim plasmanom. Prije svega tu mislim na ozljede vrlo važnih igrača te maleni kadar s kojim raspolažemo
Prije nepunih deset dana završio je jesenski dio prvenstva u Prvoj HNL. Kao što je poznato, Zadrani su nakon 19 odigranih kola završili na 10. mjestu i moglo bi se slobodno reći da je ovaj plasman solidan. No isto tako je poznato da je prvoligaš sa Stanova pobjedom u posljednjem kolu protiv Slaven Belupa mogao do 7. mjesta na prvoligaškoj ljestvici pa ostaje žal što nisu na kraju napravili taj dodatni iskorak i ostvarili najbolji plasman u povijesti na kraju prvog dijela sezone. Nogometna jesen za Zadrane je bila turbulentna, početak promjenljiv, pa jedan negativan niz, nakon čega su stigle i tri pobjede zaredom. I na kraju polovičan uspjeh. Dalibor Zebić, trener prvoligaša sa Stanova, najbolji je sugovornik u ovome trenutku kako bi dobili meritorno viđenje učinka nogometaša sa Stanova.
Pokušajte dati ocjenu svojoj momčadi za prošlu polusezonu?
– Po mom mišljenu, ovu polusezonu možemo smatrati zadovoljavajućom. Zašto to kažem? Na kraju smo završili na 10. mjestu iako smo pobjedom nad Slaven Belupom mogli biti 7. S obzirom na sve okolnosti koje su nas pratile tijekom ove jeseni, jednostavno moram biti zadovoljan ovim plasmanom. Prije svega tu mislim na ozljede vrlo važnih igrača te maleni kadar s kojim raspolažemo. Nemojte zaboraviti da smo se isključivo bazirali na igračima iz svog pogona i tri igrača koja su došla na posudbu iz drugih sredina. Zato je moja konačna ocjena za kraj jeseni – zadovoljavajuće.
Ozljede
Što se Zadru dogodilo, mogli bismo reći u prvoj polovini jeseni, kada ste nanizali nekoliko loših rezultata i bili plasirani u dnu prvoligaške ljestvice?
– Upravo ono što sam spominjao u odgovoru na prvo pitanje. Dogodilo nam se najprije to da smo u pripreme za prvenstvo krenuli sa 20 igrača računajući i naše juniore. To je jednostavno premali broj igrača s obzirom na to da se obično krene sa 25-26 igrača pa na kraju u prvenstvo kreneš s dvadesetak. A mi smo odmah znali da je to konačan broj i da jednostavno nema nikoga više. A onda se dogodi da nam se ozlijede Skočibušić, Terkeš i Ćurjurić. Ni klubovi koji imaju puno više igrača ne bi to lako podnijeli. Skočibušić je kvalitetom i iskustvom trebao biti stup naše obrane, Terkeš vrlo važna karika u napadu, a Ćurjurić je igrač koji, bilo da počinje u prvih 11 ili kreće s klupe, uvijek daje dodatni impuls. I onda se dogodi to što se dogodilo, loši rezultati i plasman u donjem dijelu ljestvice.
Isto tako možete li prokomentirati seriju pozitivnih rezultata koja je krenula protiv Dragovoljca.
– Mogu slobodno reći da je ta utakmica s Hrvatskim dragovoljcem bila prekretnica i za momčad i za mene kao trenera. Iskreno, moj ostanak nan klupi Zadra bio bi upitan da smo izgubili od dragovoljaca. Ne znam jednostavno što bih nakon toga mogao ponuditi ovoj momčadi u nastavku prvenstva. No to se nije dogodilo, slavili smo uvjerljivo 1:4 i nakon toga dobili još Split, Varaždin i Rijeku. To je bila prekretnica nakon koje smo se vinuli u sredinu ljestvice.
Jeste li na kraju zadovoljni 10. mjestom koje je osvojio Zadar u ove jeseni ili se moglo bolje?
– U toj pozitivnoj seriji smo se vratili u igru, a što je najvažnije vratili samopouzdanje. Moram istaknuti što je vrlo važno da su nam se u tim utakmicama vratile naše vrlo važne karike, Terkeš, Skočibušić i Ćurjurić i to nam je također donijelo dadatni impus. Naravno da ostaje žal što na kraju nismo pobijedili Slaven Belupo jer smo imali veliku šansu. Ta utakmica je pokazatelj kako smo igrali cijelu sezonu. U početku utakmice smo bili loši, pa smo se vratili i na kraju poveli, da bi na kraju ponovno pali i primili taj izjednačujući zgoditak u završnici utakmice. Utakmica je to koja zorno pokazuje kako smo igrali cijelo prvenstvo, na mahove, primjenjivo.
Bez opuštanja
Iako je najavljeno da će Prva HNL sljedeće sezone brojiti i dalje 16 klubova, to još nije verificirano?
– To je jedan od razloga zašto se ne smijemo opustiti u nastavku prvenstva. Pretposljednja Istra 1961 za nama zaostaje tek pet bodova. S druge stran, ni vrh ljestvice nije daleko, četvrtoplasirani Split nam bježi također pet bodova. Iako se u ovoj kampanji za predsjednika HNS-a najavljuje da će Prva HNL i sljedeće sezone brojiti 16 momčadi, to do sada nije potvrđeno kroz pravni akt. Uostalom, ne priznajem nikakvo mirenje s trenutačnom situacijom, želim da pokušamo dati sve od sebe i ostvarimo najbolji plasman u povijesti kluba. Zašto ne, liga nikada nije bil izjednačenija, a mi smo dokazali svojom igrom da se može igrati i protiv Dinama na Maksimiru. Malo je nedostajalo da u toj utakmici ostanemo neporaženi, čak smo uz malo sreće mogli i slaviti.
Pokušajte po linijama dati ocjene igračima za prošlu sezonu? Krenimo od vratara.
– Antonio Ježina je dobio stabilnost u ovoj polusezoni i velika je šteta što mu se na kraju dogodila ta bizarnost da ga ugrize njegov pas. Šteta, jer nebranjenjem u posljednja četiri kola ostao je nekako nedorečen i imam dojam da se vratio korak-dva unatrag jer u pripreme ulazi, na neki način, ponovno od nule. Naravno, nije on kriv zbog onoga što mu se dogodilo, ali kao što sam rekao, volio bih da je branio do kraja i konstantnošću dokazao da se radi o vrlo kvalitetnom vrataru. Gluić je branio tek te četiri utakmice, a to je jednostavno premalo da bih dao neku konkretniju ocjenu. Želim naglasiti da je to najosjetljivije mjesto u momčadi jer vratar svojim suigračima daje sigurnost, ali i obrnuto.
Obrana?
– Kada su nam svi obrambeni igrači na broju, onda smatram da imamo vrlo kvalitetnu obranu. No čim netko nedostaje, pojave se problemi. Tijekom ovih 19 kola imali su odličnih izvedbi, ali i onih lošijih. Od dobre obrane počinje sve prema naprijed. Smatram da je moguće još puno bolje i da najviša ocjena koju mogu izreći može biti – solidni.
8. Vezna linija?
– Imali smo dosta problema u toj veznoj liniji i dosta smo mijenjali. Neću reći da su odigrali loše, jer to nisu, ali da se moglo puno bolje to je jednostavno istina. Prije svega smatram da nemamo onog pravog playmakera koji će razigrati špice i dovesti ih u još više prilika. Također, nemamo igrača koji će nakon dobrog obrambenog bloka povući 50 metara i time dovesti suparničku obranu u veliku opasnost. S druge strane, imali smo problema i na bokovima. Na lijevoj strani je vrlo mlada postava Šare, Gregov, Vasilj, a s druge strane Bilaver. Istini za volju, riješili su pitanje pobjednika protiv Istre 1961 kad su Šare i Bilaver bili strijelci. Ali, kao i od ostali, i od njih očekujem puno više.
Napadači?
– Tu smo mali najviše problema. Veći dio jeseni sam je u napadu odradio Ivan Santini i mogu reći da se odlično nosio sa 2-3 suparnička igrača. No imamo problema u igri s jednim napadačem, jer nemamo igrače koji bi se ubacivali s lijeve i desne strane i time pridodavali Santiniju u napadu. Terkeš je dugo bio ozlijeđen i kada se on vratio, to je puno bolje funkcioniralo s njih dvojicom u vrhu. Iskreno, nadao sad se da Gospić neće tako brzo odustati jer je ovo bila prilika da nakon Treće lige, naravno, uz veliki napor, uspije u Prvoj ligi. Mladi Franko Bilaver je također bio ozlijeđen. Nekako, ako se ukaže prilika, najrađe bih doveo jednog igrača u špicu.
 
Tko je od igrača Zadra napravio najveći pojedinačni pozitivni iskorak, a tko nije nikako opravdao očekivanja?
– Na to pitanje za sada ne bih odgovorio. Znate da uvijek odgovaram maksimalno iskreno, ali isto tako ne želim nikoga ni isticati ni kuditi na polovini sezone. Naravno ima igrača koji su se za sada istaknuli više nego ostali, ali sezona nije gotova i moramo pričekati kraj prvenstva da bih dao svakom igraču pojedinačnu ocjenu. Isto tako ima onih koji su podbacili iz ovog ili onog razloga. Baš zato im treba dati priliku da se iskupe, a to mogu napraviti u preostalih 12 kola.
Split i Šibenik
Koje su utakmice vaše momčadi ove jeseni vama donijele najveću radost?
– Definitivno bih izdvojio jednu utakmicu, a to je ona protiv Splita. Pobijedili smo u posljednjim trenucima tog dvoboja i to je svakako bio rezultat koji je prelomio jedno loše razdoblje, tj. nakon te pobjede smo krenuli prema gore na ljestvici. Split je izrazito kvalitetna i neugodna momčad i time nam je ta pobjeda bila slađa.
Koje utakmice su bile najveće razočaranje?
– Najveće razočaranje doživio sam u utakmici sa Šibenikom na Stanovima koju smo poraženi 1:4. Nije stvar u porazu, nego u načinu na koji se on dogodio. Moji igrači su se jednostavno predali u posljednjih pola sata utakmice, a to se nikako ne smije događati. Na svom terenu moraš igrati do posljednje minute bez obzira koji je trenutačni rezultat.
U kojim utakmicama ste vi kao trener mogli bolje reagirati i što biste mijenjali da se vratite unatrag?
– Nakon svakog poraza analiziram utakmicu i pokušavam naći uzroke poraza. Naravno, uvijek smatram da sam mogao bolje reagirati jer je to moguće u svakom porazu. Jednu utakmicu bih izdvojio, a to je ona u Osijeku kada smo poraženi 3:2. Domaćini su imali vodstvo od 2:0 nakon čega smo se mi sa dva pogotka vratili u igru i tražili treći za pobjedu. Imam dojam da su to očekivali i domaćini, ali se na kraju dogodilo da su oni zabili treći zgoditak i slavili. Sada mi se čini da sam ipak mogao kod rezultata 2:2 zatvoriti utakmicu i zadovoljiti se s jednom bodom, a ne jurišati na sva tri.
Dinamo je novi stari jesenski prvak. Može li Hajduk ipak dostići 5 bodova zaostatka i 100-godišnjicu postojanja proslaviti naslovom prvaka Hrvatske?
– Bilo bi to dobro za hrvatski nogomet, jer Dinamo već dugo vlada. Naravno, i ja sam rođen u Splitu i moje simpatije su na strani Hajduka. No moram biti iskren i reći da ono što je pokazao Hajduk u prvom dijelu prvenstva nije dovoljno za titulu. Teško dobivaju utakmice, posebno u gostima, a na taj način teško se može do naslova. Morat će puno toga promijeniti u ovoj zimskoj stanci da bi na proljeće izgledali bolje i pokušali za 100-godišnjicu kluba osvojiti naslov i skinuti ‘modre’ s trona. Pet bodova nije nedohvatljivo ali nije ni lako dostići.
Puno posla
Koje su momčadi, po vašem mišljenju, najveće razočaranje lige, a koje najveće pozitivno iznenađenje?
– Po mom mišljenju, Inter je najveće pozitivno iznenađenje lige. Nakon izrazito lošeg početka u kojem u pet utakmica nisu uhvatili niti boda ušli su u veliku seriju i na kraju jesen završili na 4. mjestu. Imaju igru i vrlo su kvalitetna momčad te smatram da je tu Ilija Lončarević napravio veliki posao. Što se tiče razočaranja prvenstva tu bih istaknuo Slaven Belupo. Imaju na svakoj poziciji, u najmanju ruku, po dva vrlo kvalitetna igrača i veliko iskustvo u momčadi, a na kraju su završili s dva boda prednosti pred nama. Iako to oni vjerojatno neće priznati, smatram da su itekako podbacili jer su na početku svrstavani uz bok Dinamu i Hajduku.
Zadar je po efikasnosti četvrta momčad Prve HNL, a po broju primljenih zgoditaka negdje u sredini.
– U svakom slučaju raduje taj podatak da smo četvrta momčad po efikasnosti u ovome dijelu prvenstva, pogotovo kada se sjetimo da smo prošle sezone bili najneefikasnija momčad. Smatram da smo čak osvojili premalo bodova s obzirom na to koliko smo dali golova. Što se tiče rubrike primljeni golovi, mislim da smo mogli biti još bolji i da bi s tim došao još pokoji bod na naš konto.
Što želite promijeniti u odnosu na jesen i na čemu ćete inzistirati tijekom zimskih priprema?
– Puno posla je pred nama, ali istaknuo bih to da moramo poraditi dodatno na mentalnoj pripremi momčadi, tj. na psihološkom pristupu. Smatram da moramo naučiti igrati na rezultat. Raduje me što smo u dvije utakmice uspjeli slaviti 1:0 jer i to je pobjeda koja donosi tri boda. Moji igrači moraju poraditi još na samopouzdanju, jer dokazali smo na Maksimiru protiv Dinama da možemo igrati ravnopravno sa svima. Želim da u proljeće krenemo još silovitije i da dokažemo svoju vrijednost. Mladi koji su startali u seniorskoj momčadi sada su stekli već neko iskustvo i mogli su vidjeti da se može igrati sa svima. Uz veliki rad i zalaganje te ako nas sreća pomazi, mogli bismo do možda i najboljeg rezultata u povijesti kluba. Moramo naučiti biti mangupi i rezultat će doći. Zašto ne, to je moguće, treba vjerovati i onda se to može i ostvariti – kazao je na kraju razgovora Zebić.


 OČEKUJEMO SURAĆA NA ZIMSKIM PRIPREMAMA


Svih interesira hoće li se kapetan Zadrana Jakov Surać, sada, nakon što je protiv njega odbačena optužnica, vratiti i “pojačati” momčad na proljeće.
– Surać i ja smo dugogodišnji suigrači i prije svega prijatelji i stoga sam posebno sretan sada kada je jedino protiv njega odbačena optužnica u aferi Offside. Vjerovao sam u njegovu nevinost koju je ovime i dokazao. I ne samo da je skinuta ljaga s njegova imena, već i s NK Zadar koji je uvijek u medijima bio istican kao vodeći u tim aferama, čak više i od Croatije Sesvete, a sada kada nije podignuta optužnica protiv Sureća to se jedva na kraju tekstova u jednoj rečenici napisalo. U svakom slučaju očekujem i nadam se da će se Jakov priključiti zimskim pripremama i onda ćemo vidjeti koliko je spreman. Ne sumnjam da će Surać sam ocijeniti koje su njegove mogućnosti u ovome trenutku, a uopće ne treba isticati koliko bi nam njegovo iskustvo i kvaliteta značili u nastavku prvenstva.




 ŠTIMCA ZA PREDSJEDNIKA


U jeku borbe za predsjednika HNS-a nezaobilazno je pitanje koga bi Zebić podržao kao glavnog pretendenta za to odgovorno mjesto.
– Očito je da su svi klubovi taoci 4-5 ljudi koji vladaju hrvatskim nogometom i vrijeme je da se to promijeni. Dajem podršku Igoru Štimcu i smatram da je on u ovome trenutku jedini sposoban stvari primijeniti nabolje i srediti mnogo stvari koje ne valjaju. Vrijeme Vlatka Markovića je u svakom slučaju prošlost, uostalom on je direktni krivac, za mnogo loše stvari koje se događaju u hrvatskom nogometu svih ovih godina. Pa pogledajte da na utakmice dolazi po 1.000 ljudi, problema ima i u sudačkoj organizaciji. Pa uopće situacija s Lokomotivom, praktički drugom momčadi Dinama. Tu se tijekom prvenstva događaju prelasci igrača u oba smjera, što svakako nije pravedno prema ostalima. To je tek mrvica od ukupnog broja problema koji vladaju i smatram da bi ih Štimac imao snage i znanja srediti.


 PUT U LONDON


Razgovor sa Zebićem morali smo nenadano ubrzati s obzirom da je u petak ujutro putovao za London. Naravo, interesirao nas je razlog ovoga putovanja.
– Da niste možda pomislili kako preuzimam klupu Chelsea. Moram vas razočarati za sada ništa od toga, možda u budućnosti. Idem s prijateljima u London kako bismo pogledali utakmicu Tottenham – Chelsea, a naknadno smo odlučili prisustvovati i drugom dvoboju onome West hama i Manchester Cityja. U svakom slučaju, uživat ću u pravom nogometu, a ako mi se svidi neki igrač iz te četiri momčadi, pokušat ćemo ga dovesti u Zadra. Naravno, sve u skladu s našim mogućnostima. Naravno, o imenima još ne bih – u šaljivu tonu odgovorio je Zebić.