Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kiša “potopila” Donatov grad

12.12.2011. 23:00
Kiša “potopila” Donatov grad


Tako je u pola dana pao gotovo cijeli prosjek za 12 mjesec. On iznosi 95 litara po četvornom metru. A od toga je u samo dva sata, upravo u vrijeme prometne “špice”, između 7 i 9 sati, palo preko 60 litara


Kao što su predviđali stručnjaci, nakon dugih suša dolaze velike oborine pa i poplave. Kad su se jučer ujutro uputili na posao, Zadrani su se pobojali upravo takvih scenarija. Nije ni čudo. Padala je jaka kiša popraćena munjama i gromovima, a velika količina vode izbijala je šahtove, na nizbrdicama stvarala bujice, onesposobila semafore. Na pojedine pješačke prijelaze pješaci nisu mogli zakoračiti zbog “potoka” na cesti, a stvorile su se i prometne gužve i zastoji. Još jedanput se pokazalo da se u Zadru po kiši na posao teško može doći na vrijeme.
Policajci, vatrogasci
Sve to diglo je na noge vatrogasce, policiju, meteorologe, Odvodnju i Hrvatske ceste. Ipak, nije to bio “sud svita”, kako bi se po svemu ovome moglo zaključiti, nego tek vrlo jaka kiša koju dugo nismo vidjeli. Trajao je taj “kaos” možda par sati i onda – kao da se nije dogodilo ništa.
Kiša je počela padati u nedjelju oko 22 sata, a bilo je i tuče. Prema mjerenju Meteorološke postaje Puntamika, od nedjelje navečer do jučer u 13 sati na zadarskom području palo je 76 litara kiše po četvornom metru. Tako je u pola dana pao gotovo cijeli prosjek za 12 mjesec. On iznosi 95 litara po četvornom metru. A od toga je u samo dva sata, upravo u vrijeme prometne “špice”, između 7 i 9 sati, palo preko 60 litara. Kako kaže Željko Kraljev, meteorološki tehničar iz postaje Puntamika, bilo je i 40 pražnjenja gromova.
Gromovi nisu izazvali ozbiljnije probleme u opskrbi električnom energijom, već samo nekoliko pojedinačnih kvarova, to jest pregorenih osigurača, kažu u zadarskoj Elektri.
Kako kaže Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske, pokvareni semafori, udari gromova i velike količine oborina, osim gužve u prometu, nisu napravili veću štetu, ni izazvali prometne nesreće.
– Zbog udara gromova i količine vode pokvario se velik broj semafora pa su na teren izašle Hrvatske ceste i tvrtke zadužene za održavanje te otklonile kvarove. Voda je izbila šahtove i velika količina vode se tako našla na frekventnim ulicama kao što su Branimirova obala, Trpimirova obala, Ulica Hrvatskog sabora, to jest zaobilaznica i Zrinsko-frankopanska ulica na Relji pa je reagirala i Odvodnja, rekao je Žodan.
I vatrogascima su stizali pozivi za ispumpavanje podruma i garaža i to najviše s područja koja nemaju riješen sustav odvodnje. Kako je rekao Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra, vatrogasci su intervenirali prema prioritetima, ali nije bilo većih problema.
Sve “hrvatske vode”
U Ulici Branka Vodnika koja izlazi na Put Dikla obitelji Filipović poplavio je podrum.
– Ušla nam je voda u podrum pa je supruga zvala vatrogasce. Iako je nama to puno vode, vatrogascima je za ispumpavanje premalo. Tako da se sami rješavamo vode kantama i metlama. Ne uzrujavamo se puno jer unutra su stare stvari i nitko tu ne živi, nije još ni završeno do kraja. A i znam da je uzrok pogreška u gradnji. Ali uvijek je problem u ovoj ulici jer je nizbrdica, nema sustava odvodnje i sve se slijeva, kazao je Zlatko Filipović.
Stanari cijele jedne zgrade u Ulici Grge Novaka u Diklu jučer nisu otišli na posao već su iz poplavljenih garaža i drvarnica iznosili mokre stvari, ljetnu robu, dječja kolica… Nakon zajedničke akcije stanarki s metlama i vatrogasaca s pumpom, preostalo je zbrajati štetu. Nevrijeme i izvanredna situacija u ovoj dikljanskoj garaži još je bila popraćena neugodnim mirisima iz crne jame susjedne zgrade. Kako je rekla jedna stanarka, ta zgrada ima improviziranu crnu jamu i fekalije pomalo izlaze čak i kad je lijepo vrijeme. O ružičastoj kući i njenim fekalijama, kaže ova stanarka, mediji su već više puta pisali, a kad su pozvali sanitarnu inspekciju, predložila im je da oni svoje susjede – tuže.
Osim ovih pojedinačnih slučajeva, Grgo Peronja kaže da je sustav zadarske odvodnje još jednom pokazao svu svoju snagu.
– Sustav odvodnje je napravljen po izračunu najvećeg prosjeka oborina na ovom području, a jučer je samo u sat vremena palo skoro koliko inače padne cijeli mjesec. To su situacije koje se rijetko događaju i s obzirom na tako velike oborine, zadarska odvodnja se pokazala jako dobrom. Svi naši ljudi i vozila bili su na terenu, izašli smo na svaki poziv ili dojavu i mogu reći da su problemi bili minorni te da su sve prometnice bile prohodne, rekao je Peronja, direktor zadarske Odvodnje.
Put Dikla jučer je još dugo nakon što je kiša prestala izgledao kao rijeka. Peronja kaže da je za rješenje odvodnje na Putu Dikla postojali projekt i sredstva, ali pojavili su se problemi s imovinskopravnim odnosima, a i stanari su se pobunili protiv uklanjanja platana uz cestu pa se od projekta odustalo.
Odvodnja, voda, potok, rijeka, more, fekalije… Zaista su se u Zadru jučer mogle vidjeti gotovo sve “hrvatske vode”. Ipak, najbolje su prošli oni koji su tu predstavu – prespavali.